• Dieet met veel vlees is beter voor je hond

Dieet met veel vlees is beter voor je hond

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dieet met veel vlees is beter voor je hond

wo, 07/12/2017 - 19:09

Een dieet met veel vlees is het beste voor je hond.  In ieder geval stukken beter dan het meer “menselijke” dieet met veel koolhydraten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Nieuw Zeeland, uitgevoerd door de Massey University in opdracht van de New Zealand Petfood Alliance

Alhoewel er veel geschreven wordt over hondenvoeding, is er relatief weinig onderzoek gedaan naar welke voeding beter is, de meeste onderzoeken gaan over op welke voeding je hond het (nog) goed doet. Een onderzoek zoals dit is volgens de onderzoekers zelf dan ook pas het tweede onderzoek dat ter wereld is uitgevoerd naar deze effecten van het voedingspatroon. De resultaten: Vlees is voor je hond veel makkelijker te verteren, de voedingsstoffen worden beter geabsorbeerd, en in het spijsverteringsstelsel werden hogere aantallen bacteriën aangetroffen doordat er meer eiwit en vet verteerd moet worden. Het gaat dan om noodzakelijke bacteriën uiteraard.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van AgResearch en de Massey University, en medegefinancierd door de Nieuw-Zeelandse Premium Petfood Alliance (een samenwerking tussen toonaangevende hondenvoerfabrikanten als Bombay Petfoods, K9 Natural en ZiwiPeak in Nieuw Zeeland) en het Ministerie van Werkgelegenheid.
"We weten al dat honden geen behoefte hebben aan koolhydraten in hun dieet, dus in dit onderzoek is gekeken naar de rol die verschillende bacteriën spelen in het spijsverteringssysteem van de hond, en dat helpt ons aan een duidelijker beeld van wat de optimale voeding voor honden is," zegt studie co-auteur Dr Emma Bermingham van AgResearch. "Inzicht in hoe bacteriën werken in de darmen is van vitaal belang vanwege de interactie met de spijsvertering, maar geeft ook inzicht in het ontstaan van ziekten zoals obesitas, en zelfs hoe stemming en gedrag van de honden kan worden beïnvloed."

De resultaten, kort samengevat, zijn:
•    diëten met veel vlees zijn beter verteerbaar voor honden
•    honden halen meer voedingsstoffen uit een hoog vleesdieet, voedingsstoffen die ook kunnen worden geabsorbeerd
•    Honden met een hoog vleesdieet hadden meer  bacteriën ten behoeve van het verteren van eiwitten en vetvertering in het spijsverteringsstelsel
•    Honden op een hoog vleesdieet hadden minder poep en deze was ook beter van consistentie

Bermingham: "Tot nu heeft de wetenschap vooral gekeken naar hoe mensen en ratten en muizen voedsel in de darm verteerden, en nam men aan dat dit voor honden hetzelfde ging.  Zo keek men ook naar de verdeling van goede en slechte bacteriën in die darmen. Dit onderzoek toont aan dat dit wellicht niet het geval is, en er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan om de spijsvertering van honden en de gevolgen van het voeden van verschillende diëten en gezondheid op lange termijn te begrijpen."  

Bij mensen en knaagdieren is er een duidelijk verband tussen bacteriën in de spijsvertering en ziektes zoals bijvoorbeeld obesitas. Vandaar dat juist bij mensen ook gekeken is naar de samenstelling van de microbiotica in menselijke uitwerpselen. Bij honden was dat nog niet eerder gedaan.

In het onderzoek zelf werd gekeken naar twee groepen, een groep die een traditioneel brokkendieet kreeg (van hoge kwaliteit) en een groep op rauw vlees. Beide diëten komen overeen met de regels van de Association of American Feed Control Officials (2016). Gedurende de weken werd gekeken naar de Feacal Health Score.  Daaruit bleek dat vlees-honden minder poep produceerden, en minder vetzuren in hun feces hadden. Ook de samenstelling van de bacteriën in de feces bleek verschillend.

De onderzoekers: “Wij hebben aangetoond dat de microbiotica verandert als gevolg van voeding bij honden. Daarbij zijn bacteriestammen als Clostridiaceae, Erysipelotrichaceae en Bacteroidaceae blijkbaar zeer van belang in relatie tot  microbiotica en darmgezondheid. De gegevens suggereren dat bij het interpreteren van veranderingen in de microbiële samenstelling in relatie tot voeding, vergelijkingen met andere diersoorten als mensen en knaagdieren niet opgaan. De gegevens bieden ook een basis voor toekomstige studies die verder de functionele rol van de microbiotica en hoe ze de gezondheid kunnen beïnvloeden nader onderzoeken. Dit zou kunnen resulteren in een heel ander soort voedingsproducten voor honden op langere termijn.”

bron Key bacterial families (Clostridiaceae, Erysipelotrichaceae and Bacteroidaceae)…