• Hoe koelen honden?

Hoe koelen honden?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hoe koelen honden?

za, 07/14/2018 - 14:21

Bevangen worden door de hitte is iets dat vaker bij honden voorkomt dan je denkt. Het is dus zaak om dat te voorkomen.

Honden zweten niet als mensen. Ze koelen zichzelf af door te hijgen: zo circuleert de hond frisse lucht in zijn lichaam en koelt hij zichzelf af. Hoe koeler de lucht, hoe beter dit werkt.
Maar als het buiten warm is gaat afkoelen natuurlijk een stuk lastiger dan wanneer het koel is. Afkoelen doen honden ook door op een koele ondergrond te gaan liggen. Koel zand, schaduw, koele stenen, allemaal manier om af te koelen. In de liezen en oksels, op de buik en onder de voetzolen heeft de hond graag koelte als hij warmte kwijt wil.

Maar wanneer kan hij het niet kwijt, dat is de vraag? Hoe meet je dat? Het wordt steeds warmer in ons land en daarom is het misschien niet zo gek je eens af te vragen of die temperatuur van een hond niet te meten is. Want de stijgende temperaturen, de steeds warmere zomers, het kunnen serieuze risico’s zijn voor honden. Jaarlijks overlijden er heel wat dieren aan oververhitting.

In de VS is een bedrijfje al enige tijd bezig een apparaatje te ontwikkelen dat kan meten wanneer een hond daadwerkelijk te weinig af kan koelen. Het is tenslotte niet erg haalbaar om telkens oraal te gaan temperaturen.
Het apparaatje heet “Dawg Tag” en ziet eruit als een simpel tuigje maar heeft een sensor die meet hoe het ervoor stat met de lichaamstemperatuur. Zo kun je tijdig ingrijpen als het fout dreigt te gaan, en volgens de ontwikkelaars is dat vaker dan je denkt. Op het schermpje is zichtbaar wat de temperatuur van de hond is en wat de luchtvochtigheid van de omgeving is. Dit omdat die een directe invloed heeft op het hijgen en afkoelen van de hond: hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lastiger afkoelen is.

Het eerste prototype is inmiddels klaar en de productie gaat binnenkort van start. Wordt vervolgd dus.

bron

Dawg tag