Geef je hond regelmatig een APK
Jaarlijks check je je auto, je CV-ketel, misschien ga je zelf elk jaar of vaker even langs de huisarts. Je hypotheek en je verzekeringen loop je na, dus waarom je hond niet? Het is en blijft ook met honden zo, hoe sneller je een eventueel probleem signaleert, hoe beter het -vaak- te behandelen is. Dus geef je hond gewoon een maandelijkse, desnoods zelfs vaker- APK-keuring, loop de belangrijkste zaken na, en bij twijfel, bezoek je dierenarts. En als je het met wat treats en knuffels doet, vindt je hond het nog leuk ook. Hieronder de checklist...
De voeten: Kijk naar de teennagels, deze moeten "heel"zijn, dus niet gescheurd of gesplitst. Ook moeten ze niet zo lang zijn dat de tenen omhoog gedrukt worden als je hond gewoon staat, hierdoor komt er extra druk op de pezen en de bindweefsels, waardoor er later mogelijk problemen ontstaan. Heeft je hond hubertusklauwtjes, kijk of ze niet ingroeien (de nagels dan) en of ze niet scheuren. Kijk vanaf nu ook goed naar de tenen of daar geen grasaren in kruipen, iets wat vooral in de zomer en herfst veel ellende kan veroorzaken. Zijn de zooltjes van je hond nog soepel en zonder wondjes?
Het achterste: Misschien niet het leukste werkje, gebruik eventueel een chirurgisch handschoentje. Maar controle is onontbeerlijk. Het moet schoon en vrij van vuil zijn. Kijk uit voor een kleine witte segmenten (zoals kleine rijstkorrels) die rond de anus zitten, dit is een mogelijk teken van een besmetting met wormen. Als je een niet gesteriliseerd teefje hebt, kijk dan naar eventuele stinkende afscheiding uit de vagina,dit kan wijzen op vaginitis of een andere vervelende ontsteking. Kijk uiteraard ook of je hond parasieten heeft zoals vlooien, schurft of teken.
De vacht en de huid: Huid- en vachttypes verschillen per hond, maar je kent je eigen hond het beste. Ongeacht het type, moet de vacht er gezond uitzien en gezond voelen, niet aan het klitten of -erger nog- vervilten zijn, maar ook plekken met plotselinge haaruitval moet je in de gaten houden. Deel de haren en kijk naar de huid eronder; deze moet gemakkelijk te verplaatsen zijn over de onderliggende weefsel, warm aanvoelen, niet koud of klam, en mag niet schilferig zijn. Als je hond zich overmatig likt, kauwt of bijt op bepaalde gebieden, controleer dan of er geen tekenen zijn van hotspots, jeukende en vaak rood gekleurd plekken of wonden.
Het lichaam: Ga achter je hond staan of kniel, en ga met beide handen langs de zijkanten van zijn lichaam; zo moet je gewoon in staat zijn om zijn ribben te voelen onder een dun laagje vet. Weeg hem een keer per maand om gewichtsverlies of juist aankomen ook objectief te weten. Zo zie je op tijd of je hond wellicht te dik wordt, of juist te mager. Dat laatste kan ook wijzen op wormen of andere aandoeningen.
De oren: Kijk in de oorflappen en in de gehoorgang, deze moeten beide schoon en lichtroze van kleur zijn, en zonder pijnlijke plekken of ontstekingen. Ruik of er geen nare geur uit de oren komt, of dat er wasachtige of pussige substanties uit de oren van je hond komen.; als je hond vaak met zijn poten langs zijn oren gaat of vaak met zijn hoofd schudt, kan dit wijzen op irritatie. Ook het vaak scheefhouden van zijn kop kan op een mogelijke ontsteking wijzen.
De ogen: deze moeten helder en glanzend zijn, zonder enige vertroebeling van het hoornvlies; het oogwit moet ook volledig wit zijn. Een kleine hoeveelheid 'slaap' in de hoeken van de ogen is normaal, maar waterige of pus-achtige afscheiding is dat niet. Verkleuring van de vacht in de hoek van het oog kan wijzen op geblokkeerde traanbuisjes. Beide oogleden moet volledig open, niet halfgesloten of snel aan het knipperen zijn.
De mond: Kijk in de mond van je hond naar het tandvlees: dit moet zalmroze zijn, maar kan van kleur veranderen als je hond zich niet goed voelt. Bleekheid kan het gevolg zijn van bloedarmoede, een blauwe tint kan wijzen op een probleem met de bloedsomloop , terwijl een vaag-gele kleur een teken van geelzucht kan zijn. Het tandvlees mag niet pijnlijk zijn of bloeden. Druk op het tandvlees met de bal van je vinger; dat wordt even bleek en krijgt binnen 2-3 seconden weer zijn normale kleur. Open de mond kijk goed naar de tanden. Zij moeten wit-geel en vrij van tandsteen zijn. De adem van een hond kan ruiken, maar dat mag zeker niet te sterk zijn. Hoewel sommige rassen veel kwijlen is het niet goed als dit bij je hond echt overmatig gebeurt, of als de hond overmatig gaat hijgen.
De neus: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een koude, natte neus is niet per se een teken van een goede gezondheid! Kijk uit voor kleine, harde korstjes, helder of pussig gekleurde afscheiding of bloeden.
Bulten en knobbels: Deze kunnen overal op het hoofd, ledematen of lichaam voorkomen. Bestaande bulten moeten goed n de gaten gehouden worden om te zien of ze van vorm, grootte of kleur veranderen. Dat kan een verkeerd teken zijn. Verzin desnoods iets om dit vast te leggen, want alleen met je ogen kijken kan bedrieglijk zijn.
En kijk uiteraard ook naar het gedrag van je hond. Gaat hij anders eten, niet eten, meer drinken? Wordt hij minder speels, gaat hij minder graag naar buiten. Hinkt hij bij het lopen. Door je hond zo goed in de gaten te houden ben je er in ieder geval bij problemen snel bij. Schrijf veranderingen desnoods op, en neem dit briefje mee naar je dierenarts, die is blij met alle details.