• Dibevo wil keurmerk voor vers vlees

Dibevo wil keurmerk voor vers vlees

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dibevo wil keurmerk voor vers vlees

di, 08/08/2017 - 16:23

Dierenwinkel-brancheorganisatie Dibevo is bezig met het ontwikkelen van een keurmerk Voor vers, rauw vlees (BARF).  Dat maakt de organisatie in een persbericht bekend. Het keurmerk wordt niet ontwikkeld naar aanleiding van de recente ophef rondom een overleden hond na besmetting met Brucella Suis, de organisatie is al meer dan een jaar met het keurmerk bezig. 

Dibevo begrijpt als geen ander dat de consument zekerheid wil. Daarom is de brancheorganisatie vorig jaar samen met een aantal leden (pioniers op het gebied van rauwe voeding) gestart met de ontwikkeling van een speciaal rauw voer-keurmerk dat die zekerheid kan geven. Daarmee wordt het voor hondeneigenaren eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Overigens vindt Dibevo de ophef rondom de besmetting overdreven, slechts één hond is besmet geraakt en ingeslapen. De NVWA heeft daarbij aangegeven dat het risico op verspreiding ook nog eens uiterst gering is. Desondanks zorgt de berichtgeving over dit incident voor veel verwarring onder hondeneigenaren. Is rauw voer nog wel veilig, vragen ze zich af.

“Om het keurmerk te krijgen, moet een leverancier voldoen aan een reeks van eisen die veel verder gaan dan de wettelijke eisen”, vertelt Dibevo-voorzitter Joost de Jongh. “Daarbij moet je niet alleen denken aan de productietechniek en ingrediënten, maar ook aan een duidelijke gebruiksaanwijzing voor de consument. Het hanteren van rauwe voeding stelt nu eenmaal hogere eisen aan de hygiëne dan brokvoeding. Net zoals je in de keuken een aparte plank moet gebruiken om rauw kippenvlees te snijden voor je maaltijd. Maar dat maakt kippenvlees natuurlijk niet gevaarlijk!”

Het keurmerk zal daarnaast ook een gedegen inkoopmarktonderzoek door de fabrikant verplicht stellen. Zo’n onderzoek helpt de import van besmet vlees – zoals vorig jaar is gebeurd – voorkomen.

Naar schatting geeft één op de vijf hondenbezitters rauw voer aan zijn viervoeter. Volgens een groeiende groep huisdiereigenaren is rauw vlees beter voor de hond, aangezien het dier van de wolf afstamt.