Rauw voer bevat multiresistente bacteriën
Onderzoek naar droog- versus rauw voer blijft doorgaan
De strijd tussen rauwvleesvoerders en droogvoerders blijft via de wetenschappelijke kanalen onverminderd doorgaan. Op korte termijn wordt er nieuw onderzoek gepresenteerd dat laat zien dat er in rauw voer hoge niveaus van multiresistente bacteriën zitten, oftewel bacteriën die niet langer gevoelig zijn voor de meest gebruikte antibiotica. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Porto in Portugal.
De auteurs, onder aanvoering van Dr. Ana Raquel Freitas, concluderen dat de mogelijke overdracht van deze ziekteverwekkers van honden op mensen "een internationaal risico voor de volksgezondheid" is.
Rauwe hondenvoeding is populair en wordt aangeboden als een gezondere keuze, maar, althans volgens de onderzoekers, is een mogelijk probleem als dit soort voedsel dat honden als verspreider zou gaan fungeren van ampicilline-resistente Enterococcus faecium. Er zijn de afgelopen jaren veel terugroepacties geweest van rauw bevroren hondenvoer. Vorig jaar maakte een Salmonella Infantis-uitbraak tientallen mensen ziek, rauw kippenvlees voor huisdieren was een van de vermoedelijke bronnen.
Bij dit onderzoek keken de wetenschappers naar enterokokken die zijn verkregen uit verwerkt (droog en nat) en niet-verwerkt (rauw diepvries) voedsel van de belangrijkste merken die in Portugal verkrijgbaar zijn. Het voedsel was afkomstig van acht supermarkten en een dierenkliniek. Monsters werden verkregen van september tot november 2019. De rauwe diepvriesmonsters waren zalm, kip, kalkoen, kalf, hert en eend, met daarin onder andere een mix van groenten en fruit.
Monsters van het voedsel werden op kweek gezet en getest met een reeks antibiotica. Enterokokken werden geïdentificeerd in 41% van de monsters. Drieënvijftig procent van het droge voedsel bevatte deze ziekteverwekker. Twee van de 22 natte voedingsmiddelen bleken besmet en 100% van de onbewerkte (dus de rauwe) bevroren monsters was besmet.
In de negen rauw ingevroren vleesmonsters werden 30 soorten E. faecium en 30 soorten E. faecalis gevonden. Alle negen monsters van het rauwe voedsel bevatten multiresistente enterokokken, inclusief die welke resistent zijn tegen een breed scala aan antibiotica. In één van de natvoer monsters werd slechts één multiresistente soort E. faecium aangetroffen. De droogvoer monsters bevatten geen multiresistente bacteriën.
De auteurs concluderen: “Onze studie toont aan dat rauw-diepvries-voedsel voor honden MDR-enterokokken bevat, waaronder linezolid, een laatste-kans antibioticum voor de behandeling van menselijke infecties. Het nauwe contact van huisdieren met mensen en de commercialisering van de bestudeerde merken in verschillende EU-landen vormen een internationaal risico voor de volksgezondheid als overdracht van dergelijke stammen plaatsvindt tussen honden en mensen. Er is sterk bewijs dat honden en mensen gemeenschappelijke multiresistente stammen van E. faecium delen, en dus bestaat de mogelijkheid dat deze stammen door honden op mensen worden overgedragen.”
Dr. Freitas stelt: “Deze rauw ingevroren voedingsmiddelen zouden na ontdooien moeten worden geconsumeerd en zouden in ieder geval gekookt kunnen worden, om deze resistente en andere bacteriën te doden. Hoewel deze voedingsmiddelen door de EU-autoriteiten lijken te worden gereglementeerd wat betreft hun microbiologische veiligheid, moet de risicobeoordeling van biologische gevaren ook antibioticaresistente bacteriën en / of genen omvatten, naast het alleen vaststellen van de aanwezigheid van bacteriële pathogenen, zoals salmonella. "
Rauw voeren staat al lang ter discussie bij veel wetenschappers. In ieder geval wordt aangeraden om in huishoudens waar mensen mogelijk een verminderde weerstand hebben niet rauw te voeren, en in alle andere gevallen zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan.
Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, de merknamen zijn onbekend
bij de foto: droogvoer