• Rauw vlees voor pups vermindert kans op darmaandoeningen

Rauw vlees voor pups vermindert kans op darmaandoeningen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Rauw vlees voor pups vermindert kans op darmaandoeningen

wo, 03/17/2021 - 16:17

Vaccinatie van de moeder, geslacht en gewicht spelen ook een rol.

Volgens een nieuw onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki kan een dieet van rauw vlees vanaf de late stadia van het zogen tot een leeftijd van ongeveer twee maanden de prevalentie van inflammatoire darmaandoeningen (IBD) bij honden op latere leeftijd verminderen.

Bovendien bleek dat als de rauwe voeding daarna tot een leeftijd van zes maanden werd gegeven er  een positief effect was. Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat het vroeg in hun leven voeren van droogvoer aan puppy's de incidentie van IBD later in het leven kan verhogen.Letterlijk schrijven de onderzoekers “We concluderen dat een rauw voedingspatroon, dat doorgaans een matig eiwit-, vetrijk en koolhydraatarm macronutriëntenprofiel vertoont, tijdens neonatale, vroege en late postnatale perioden, als voeding voor moeders en puppy's, geassocieerd was met een verminderd risico op IBD later in het leven. . Omgekeerd werd een droog geëxtrudeerd voedingspatroon, dat meestal een matig eiwit-, vetarm en koolhydraatrijk macronutriëntenprofiel tijdens dezelfde periodes omvat, geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van IBD later in het leven.

Naast het dieet werden de maternale geschiedenis van IBD (het voorkomen van darmproblemen bij de moeder) en het geslacht en de leeftijd van de hond geassocieerd met het begin van de ziekte op volwassen leeftijd.

"Puppy's van wie de moeder aan IBD leed, hadden een risico dat 7,9 keer hoger was om de ziekte te ontwikkelen, terwijl reutjes een risico liepen dat 2,1 keer zo groot was als dat van teefjes. IBD kwam het meest voor bij 5 tot 10-jarige honden", aldus Manal Hemida, van het Helsinki One Health-netwerk.

Door vaccinaties die tijdens of kort voor de zwangerschap aan moeders werden gegeven, was de kans op IBD bij hun nakomelingen 1,5 keer zo groot als bij puppy's van wie de moeders in de overeenkomstige periode niet waren gevaccineerd.

Een andere relevante factor was het gewicht van de puppy's: magere puppy's hadden een 1,4-voudige kans om de ziekte op volwassen leeftijd te ontwikkelen in vergelijking met puppy's met een normaal gewicht.

"Het is echter nog steeds onduidelijk of het lagere lichaamsgewicht een gevolg is van een niet-gediagnosticeerde vroege IBD. Alle bevindingen van ons onderzoek kunnen causale verbanden suggereren, maar bewijzen ze niet. Toekomstige longitudinale voedingsinterventiestudies zijn nodig om onze bevindingen te bevestigen, aangezien en om primaire strategieën te ontwikkelen voor IBD-preventie bij honden ”, zegt Docent Anna Hielm-Björkman, leider van de DogRisk-onderzoeksgroep.

Als gegevens voor de studie gebruikten de onderzoekers een online voedingsenquête die in 2009 werd geïntroduceerd door de DogRisk-onderzoeksgroep van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Helsinki. De studie onderzocht de blootstelling aan het milieu in vier vroege levensfasen van honden, waarvan er twee het intra-uteriene leven van de hond als foetus waren en de lactatieperiode, waarin pasgeborenen al hun voeding krijgen via het zogen. De laatste twee fasen waren de vroege (1-2 maanden oud) en late (2-6 maanden) puppyperiodes.

Foto boven: Marianne Birkholz, overige afbeeldingen uit het onderzoek.