Humaan procedé maak vleesvoeding veilig
Wie voor een speciaal dieet, voorgeschreven door de dierenarts, op de speciale voeding van de dierenarts moest overstappen wist dat het dan brok zou worden. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar voor versvoerders is dat het vaak wel.
Eigenlijk is het verbazingwekkend dat niemand eerder in dit gat in de markt is gestapt. Dat heeft ongetwijfeld alles te maken met de wisselende meningen die er zijn over versvleesvoeding. Met name dierenartsen hebben hun twijfels hierover, zeker voor dieren die al een fysiek probleem hebben.
Een van de meest gehoorde argumenten is dat de samenstelling veelal niet bewezen constant en uitgebalanceerd is. Maar ook de gevaren die eraan kunnen kleven. Wie het nieuws volgt weet dat: met regelmaat verschijnen er artikelen over ziekmakende bacteriën die worden gevonden in vers vlees. Met name dierenartsen vinden die mogelijke besmetting een reden om twijfels te hebben over het inzetten van versvleesvoeding in situaties waar mens of dier verhoogd vatbaar zijn om ziek te worden. We moeten dan denken aan wat “yopi” wordt genoemd: young, old, pregnant, immuun system. Jonge en oude dieren, drachtige dieren en dieren met verminderde weerstand dus.
Daarom was het verrassend dat een van de mensen die in de media met enige regelmaat wijst op die mogelijke gevaren, toch haar kennis heeft ingezet voor het tot stand komen voor een nieuwe productlijn voor veterinair gebruik. Er is namelijk een versvleesmerk dat het gat in de markt van de dieetvoeders heeft opgemerkt en daarin is gestapt, en zij hebben de kennisinput van voedingsspecialist Esther Hagen-Plantinga weten te strikken.
Dr. Esther Hagen-Plantinga kennen veel mensen wel; zij is degene die artikelen schrijft die, kort door de bocht, wijzen op de risico’s die gepaard gaan met het vers voeren aan huisdieren. Dat heeft alles te maken met de mogelijke voedingstekorten en de besmettingsgevaren die vers voeren met zich mee kan brengen, waarbij Dr Hagen-Plantinga overigens benadrukt dat die risico’s er óók zijn bij vlees voor menselijke consumptie.
Dat zij omstreden is bij de “versvoer-lobby” is waarschijnlijk een understatement te noemen. Hoe kan het dat zij haar kennis heeft ingezet bij het tot stand komen van deze productlijn? De uitleg van een van de directeuren van het bedrijf, Esmae Minne, verklaart veel. Die werd gegeven tijdens de avond dat deze productlijn werd gelanceerd, een avond georganiseerd voor dierenartsen en wetenschappers om de simpele reden dat de voedingslijn waar het om gaat niet in de schappen van de dierenwinkels zal liggen. Het gaat hier om een voedingslijn die alleen via dierenartsen verkrijgbaar zal zijn. En de lezing die op deze avond gegeven werd maakte een hoop duidelijk.
Het merk waar het om gaat is Energique. Een van de velen op de KVV-markt maar wel een merk dat al jaren bekend staat om zijn hoge kwaliteit en veiligheid, en zich nu overtuigend wist te onderscheiden door een nieuwe productiemethode.
De methode waar het om gaat heet HPP, High Pressure Processing. Misschien dat mensen die in de humane voedingsindustrie werken nu weten waar het over gaat, maar de diervoederkenners weten dat zeker niet.
HPP blijkt een methode te zijn die is ontwikkeld voor humane voeding. Simpel gezegd wordt de voeding, die dan al kant en klaar is, in koud water gepasteuriseerd. Dat gebeurt door de reeds verpakte producten onder water bloot te stellen aan een druk van 6000 bar. Ter verduidelijking: de druk op aarde is ongeveer 1 bar. Dat betekent dat de druk waaronder het product wordt gezet enorm is, maar toch wordt het niet tot moes. Dat komt doordat het in water zweeft en dat water wordt dus onder druk gezet, inclusief het product.
Het product zelf verandert totaal niet, maar binnenin het product verandert er wel iets. Het gevolg van dit proces is namelijk dat ziektekiemen, parasieten en ook eitjes inactief worden. Ze verdwijnen dus niet letterlijk maar kunnen niet meer besmetten of vermenigvuldigen. En daarmee is het product dan “schoon”, zoals dat in vaktermen heet. Dat dit een duur proces is zal niemand verbazen en het maakt de producten op zich dus ook duurder. Het maakt het tevens een productlijn waar dierenartsen achter kunnen staan door de strikte controle op samenstelling en vooral doordat de producten door de HPP-bewerking gepasteuriseerd zijn, en daardoor het risico op ziekte bij consumptie sterk is afgenomen.
Energique is een merk dat wetenschap hoog in het vaandel heeft staan. Esmae, een van de directeuren, heeft zelf meer dan twintig honden en kan dus een fervent kynoloog worden genoemd. De wens om een vers vlees dieetvoeding op de markt te brengen, daar waar dieetvoer nu nog altijd brok is, is voor te stellen bij iemand die zelf gelooft in de voordelen van versvleesvoeding. Daarom is dit een productlijn die prima past in de lijn van deze fabrikant maar niettemin behoorlijk revolutionair is.
Het zal voor een groot deel aan Esther Hagen-Plantinga liggen of de dierenartsen – en dan vooral diegenen die al jaren de risico’s van vers voer proberen te belichten – willen overwegen om een andere invalshoek te kiezen als het over dieetvoer gaat. Het zou tevens goed kunnen dat de versvoermarkt hierdoor gaat veranderen, hoewel het toepassen van het HPP-proces iets is dat, mede door de prijs, maar zeer beperkt zal worden toegepast. Het is in elk geval een interessante nieuwe ontwikkeling, die de bezwaren en risico’s van vers vlees voeding grotendeels zal wegnemen.