• Zwarte tijgerstreep bij Cane Corso belooft lang leven

Zwarte tijgerstreep bij Cane Corso belooft lang leven

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Zwarte tijgerstreep bij Cane Corso belooft lang leven

ma, 07/17/2017 - 16:01

Wie een zwart-brindle (tijgerstreep) Cane Corso heeft, kan daar langer van genieten dan iemand die een grijze Cane Corso heeft.  Althans, dat concluderen onderzoekers van ZOO Tabor in Praag, Tsjechië. Een team onder leiding van Evžen Korec onderzocht de levensgeschiedenissen van 232 Cane Corso’s en kwam tot deze opmerkelijke conclusie. Het is overigens een van de allereerste onderzoeken waarbij gekeken is naar de relatie tussen vachtkleur en levensverwachting binnen een hondenras.

De Cane Corso, een Italiaans ras, is een van de “nieuwe” rassen, met een FCI-erkenning uit 2007. Het ras zelf bestaat al veel langer. De onderzoekers verzamelden data van honden uit 25 verschillende landen. En daaruit bleek dat de gemiddelde hond van dit ras 9,29 jaar oud wordt, een zwart-brindle hond leeft 1,01 jaar langer. Een grijze Cane Corso heeft  gemiddeld het kortst te leven, 9 jaar. De onderzoekers vonden geen significante verschillen voor reuen en teven.

De Cane Corso doet het met een gemiddelde leeftijd van ruim negen jaar niet slecht in vergelijking met de andere grote rassen. De Hovawart (12,92), Tibetaanse Mastiff (11,92), Boxer  (10,25), Newfoundlander (9,67) en Pyreneese Berghond (9,58) mogen dan langer leven, de Bullmastiff (7,46), Leonberger (7,08), sint Bernard (7.00), Mastiff (6.83), Duitse Dog (6,58), Bulldog (6,50), Sharpei (6,29), bordeauxdog (3,83) en Napolitaanse Mastiff (2,33 !) hebben een veel mindere levensspanne.

Het onderzoek is feitelijk de proloog van een veel groter onderzoek, waarin Korec de levensverwachting van veel meer Cane Corso’s wil volgen. En daarmee straks ook fokkers helpen om het ras gezonder te krijgen, met langere levensverwachting. Korec roept dan ook alle eigenaars van dit hondenras op om een korte vragenlijst in te vullen (link onder dit artikel). Deelnemende fokkers kunnen zo ook tussentijds op de hoogte worden gehouden van dit langlopende onderzoek.

resultaten

bron

Longevity of Cane Corso Italiano dog breed and its relationship with hair colour

Link naar vragenlijst