• Spanje: hoe gaat het met honden tijdens corona?

Spanje: hoe gaat het met honden tijdens corona?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Spanje: hoe gaat het met honden tijdens corona?

di, 04/14/2020 - 21:10

Als mensen worden opgenomen vanwege de corona, of erger, wat gebeurt er dan met eventuele huisdieren? 
In Spanje zijn er duidelijke regels hiervoor.

Als er mensen zijn opgenomen wordt er in Spanje standaard gecontroleerd dan wel nagevraagd of er huisdieren in huis zijn. Als dit zo is, wordt er gekeken of die kunnen worden opgevangen door familie of bekenden. Als dat niet het geval is haalt de Guardia Civil het huisdier uit huis en zorgt voor onderdak in het asiel.

Er doen geruchten de ronde die zeggen dat er veel dieren worden gedumpt, maar dat hebben onze bronnen niet kunnen bevestigen. Dieren op straat zetten is in Spanje niet aan de orde: de regels voor loslopende honden zijn normaal al heel strikt en worden nu zo mogelijk nog strenger nageleefd en gehandhaafd. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat er op zoveel plaatsen voortdurend politie op straat is om de lockdown te handhaven. De handhaving van het verbod op loslopende honden wordt meteen meegenomen door deze mensen.

Overigens is het adopteren van dieren uit de Spaanse asiels op het moment ook niet mogelijk, evenmin als het mogelijk is er een dier heen te brengen. Naar het asiel gaan wordt namelijk niet gezien als een essentiële zaak, en dus kunnen gegadigden er niet heen om een dier uit te zoeken. Als er dus een (lichte) toename zou zijn, is die afkomstig van overleden coronapatiënten en niet doordat mensen hun dieren naar het asiel brengen.


Eerder waren er geruchten dat er dieren werden afgestaan aan de asiels omdat het uitlaten niet mogelijk is, maar dat blijkt niet correct. Niet alleen is afstaan praktisch onmogelijk, maar het uitlaten is geen probleem; de tijds- en afstandslimiet die er eerder werd gehandhaafd bleek geen basis te hebben. Eerder mocht men alleen binnen bepaalde uren de hond uitlaten en was er een afstandslimiet vanaf het huisadres. Maar deze regels zijn inmiddels opgeheven. Mits de social distance in acht wordt genomen is het uitlaten van de hond dus geen probleem meer in Spanje.