• Hond is goed voor hart

Hond is goed voor hart

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hond is goed voor hart

di, 08/27/2019 - 21:38

Het is niet het eerste onderzoek en ook vast niet het laatste, maar onderzoekers hebben (opnieuw) aangetoond dat het hebben van een hond mensen gezonder houdt.  Vooral –zegt dit onderzoek- daar waar het hartkwalen betreft.

Het onderzoek is gepubliceerd in het septembernummer van Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes .

Voor het onderzoek analyseerde een team van Europese en Amerikaanse onderzoekers gezondheids- en demografische informatie - inclusief informatie over het bezit van huisdieren - van 1.769 mensen in de leeftijd van 25 tot 64 jaar die in de stad Brno in Tsjechië wonen. De deelnemers zijn vrijwilligers in een onderzoeksproject dat factoren zoekt die de bijzonder hoge prevalentie van hart- en vaatziekten in Oost- en Midden-Europa kunnen verklaren - en helpt verminderen. Alle deelnemers werden voor de studie geworven in 2013 en 2014, en hadden op dat moment geen hartaandoening.

Nu, na vijf jaar, is voor het eerst de groep weer opnieuw geëvalueerd. Elke deelnemer kreeg een een "Life's Simple 7" -score, een hulpmiddel ontwikkeld door de  American Heart Association  om mensen te helpen veranderingen in hun leven aan te brengen om zodoende hun cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Zoals de naam al aangeeft, is de score gebaseerd op zeven statistieken. Vier zijn gedragsmatig: roken, dieet, lichamelijke activiteit en de body mass index (BMI). De andere drie zijn biologisch: de bloedsuikerspiegel (glucose) in nuchtere toestand, het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met hogere 'Life's Simple 7'-scores doorgaans een lager risico lopen op het ontwikkelen van hartaandoeningen, beroertes en type 2 diabetes (“ouderdomsdiabetes”). Vrij recent meldden onderzoekers dat hogere scores ook gekoppeld zijn aan een lager risico op dementie.

De auteurs van het huidige onderzoek vergeleken de "Life's Simple 7" -scores van de huisdierbazen in de Tsjechische studie met die van de mensen in het onderzoek die geen huisdieren hadden. Ze ontdekten dat de eigenaren van huisdieren over het algemeen fysiek actiever waren, een gezonder eetpatroon en een betere bloedsuikerspiegel hadden dan degenen die geen huisdieren hadden.

"De grootste voordelen van het hebben van een huisdier waren voor diegenen die een hond bezaten, ongeacht hun leeftijd, geslacht en opleidingsniveau", zegt Andrea Maugeri, de auteur van het onderzoek en onderzoeker bij het International Clinical Research Center van het St. Anne's University Hospital toe in Brno.

Helaas waren de eigenaren van huisdieren in het onderzoek, met name de hondenbezitters, ook vaker rokers dan mensen zonder huisdieren - een factor die de algehele positieve uitkomst verminderde die uit het onderzoek bleek voor hondenbezit en cardiovasculaire gezondheid.

Het onderzoek is “observationeel” , wat betekent dat de resultaten alleen een verband laten zien tussen hondenbezit en een betere gezondheid van het hart, maar geen directe oorzaak-gevolg relatie. Ook heeft het onderzoek geen informatie verzameld over hoe lang de mensen in het onderzoek hun huisdieren bezaten.

Het kan zijn, zoals de onderzoekers erkennen, dat "het bezit van een hond slechts een kenmerk is van een gezondere levensstijl" - met andere woorden, dat hondenbezitters vooraf al gewoon gezonder zijn dan niet-hondenbezitters.

Toch worden de resultaten van het onderzoek ondersteund door ander onderzoek dat suggereert dat hondenbezit meer fysieke activiteit aanmoedigt, stress vermindert en het zelfrespect verbetert - allemaal factoren die kunnen leiden tot een betere gezondheid, waaronder die van je hart.