• Over tomatensap en witte hondentanden

Over tomatensap en witte hondentanden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Over tomatensap en witte hondentanden

wo, 09/16/2020 - 01:03

Tomatensap in plaats van een tandartsbehandeling bij je hond? Ja, het kan...  lees maar hoe!

Soms wordt een simpele tip “hot” in social media, en een bijna zijdeling genoemde -van oorsprong Amerikaanse- tip om honden wat tomatensap te geven tegen bruine aanslag doet op dit moment veel opgang. Tomatensap? Bruine aanslag? Waarom?

Voor schrijver dezes was het geen nieuws, anderhalf jaar geleden na het lezen van de tip op een Amerikaanse facebook-site al eens geprobeerd bij een wat oudere hond die inderdaad wat bruine aanslag begon te krijgen, het knagen van botjes af en toe, of een “stix” van een welbekend merk deed de truc niet meer. Onder het mom “baat het niet” -en bovendien is een pak zontomaatje stukken goedkoper dan een gebitsreiniging bij de dierenarts- geprobeerd en op de volgende show zelfs complimenten van de keurmeester voor een prachtig gebit bij een -bijna- veteraan. Kortom, een succes, maar waarom?

Bij honden is er -in ieder geval niet snel vindbaar- geen onderzoek naar gedaan. Geen wetenschappelijk onderzoek althans. In tegenstelling tot bij mensen, want daar is de “whitening-eigenschap” van tomatensap al wel veel langer bekend, en ook daadwerkelijk onderzocht. Tomatensap blijkt inderdaad significant de tanden witter te maken, zo bleek uit onderzoek. Het verschil in dat onderzoek werd al na drie dagen duidelijk, al moet erbij worden gezegd dat het ging om “getrokken” tanden die twee uur lang werden ingesmeerd met tomatensap, en daarna met zout water werden afgespoeld. Omdat tomatensap gezonder is dan veel chemische middelen, loopt er wel onderzoek hoe mensen hun tanden gemakkelijker kunnen bleken met tomatensap, maar een commerciële oplossing is nog niet gevonden. Nu eten mensen minder gezond dan honden, vooral qua suikers en andere stoffen.  dus wellicht is het bij honden niet nodig om twee uur lang te “weken”.  Zoals gezegd, met 2,3 weken waren (althans bij ons) de effecten al heel erg zichtbaar. En blijkens de reacties op social media ook bij anderen, al zal het -zoals met alles- beslist niet bij iedereen helpen, hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid aanslag. Hoe ernstiger, hoe lastiger te verwijderen tenslotte.

Maar waarom nu tomatensap?  Het blijkt dat tomatensap een grote hoeveelheid waterstofperoxide bevat, inderdaad, de stof die ook je haren bleekt, en dus ook je tanden. In veel geconcentreerder vorm dan in een tomaat zelf. Het gaat daarbij om natuurlijk geproduceerde waterstofperoxide (H2O2) die ontstaan bij een proces in planten onder invloed van bepaalde enzymen, inderdaad, peroxidasen. Enzymen die zowel in planten als in dieren voorkomen, jazeker, ook uw eigen mond bevat dit soort enzymen. Dit soort enzymen veranderen bepaalde stoffen, feitelijk door te “oxideren”. Een ander woord voor het afstaan van een elektron. Vandaar dat de natuurlijke stof water (H2O) een extra zuurstofatoom erbij krijgt, en H2O2 wordt. Bij planten is dit een proces wat de plant op natuurlijke wijze tegen ziektes, bijvoorbeeld door bacteriën, beschermt. Bij mensen ook. De welbekende tandpasta met “enzymen” werkt op dezelfde wijze. De enzymen (peroxidasen in dit geval) zorgen ervoor dat bacteriegroei geremd wordt, en bacteriegroei geeft de tandplaque, de bruine aanslag.

Met name planten uit de nachtschade-familie (Solanum) bevatten veel van dergelijke enzymen, peroxidasen. Bekende cultuurgewassen in het geslacht zijn de aardappel (Solanum tuberosum), de aubergine (Solanum melongena) en de tomaat (Solanum lycopersicum). Deze laatste was vroeger bij het geslacht Lycopersicon ingedeeld, maar wordt nu als lid van de nachtschaden gezien.

Nu zijn nachtschade-planten niet echt veilig voor je hond, omdat solanine vervelende reacties kan geven. Gelukkig zit solanine vooral in de plant zelf en in de onrijpe tomaten, de groene tomaten dus. En tomatensap wordt van rijpe tomaten gemaakt. Dat kunnen honden -met mate-  veilig gebruiken. Dus de “tomatensap-remedie” voor aanslagverwijdering op de tanden is in principe veilig. Bovendien gebruik je maar weinig “sap”, 1-2 eetlepels (afhankelijk van de grootte van je hond) over de maaltijd is voldoende, en dat voor 2-4 weken. Niet elke hond zal het direct lekker vinden, maar goed, een narcose bij de dierenarts vinden ze ook niet leuk. Kortom, wie op een simpele manier wat aan bruine aanslag op de tanden van zijn hond wil doen, kan dat prima met een goede kwaliteit tomatensap. Zonder Worchestershire sauce uiteraard…

 

boekDeze tip -en veel meer-  vind je ook in het nieuwe Dogzine-boek “Honderd+ Honden Tips, dat je via onze webwinkel kan bestellen. Vanaf 29 september wordt het boek uitgeleverd.