• Noorse Kennelclub in de problemen

Noorse Kennelclub in de problemen door corona

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Noorse Kennelclub in de problemen door corona

wo, 04/29/2020 - 13:14

De Noorse Kennel Klub NKK zit in de problemen door de coronacrisis.

Vorig jaar al kreeg de kennelclub een behoorlijke klap te verwerken qua inkomsten door de mysterieuze ziekte die de kop opstak. 
De ziekte verdween na verloop van tijd even snel als ze was opgekomen, maar liet Noorwegen met flinke schade achter.
Het gevolg was namelijk dat gedurende een flinke tijd Noorse honden niet welkom waren op internationale evenementen, Noorse kynologische evenementen werden gedurende een vrij lange periode stilgelegd en ook de fokkerij liep enorm terug.
Al die zaken zijn weer opgestart en de schade zou prima kunnen worden ingelopen. Maar toen kwam de corona.

De NKK heeft door deze tweede klap niet alleen de schade (nog) niet kunnen inlopen, maar er komt meer schade bij. Want ook nu kunnen er geen evenementen worden georganiseerd en er zijn nog steeds minder inkomsten, maar de personele kosten gaan gewoon door.
De NKK is een non-profit organisatie en daardoor dreigen ze tussen wal en schip te vallen: bedrijven krijgen staatssteun, maar omdat de NKK geen winstoogmerk heeft valt de organisatie formeel onder "vrijwilligers". En voor vrijwilligersorganisaties is de financiële steun van de staat klein.

De NKK kan een steun krijgen van maximaal 1,2 NOK (Noorse kronen). Maar voor een organisatie met personele kosten is dat te weinig. Noorwegen is een duur land en dit is de tweede crisisperiode binnen een jaar.
De NKK organiseert jaarlijks enorm veel activiteiten en is daarmee een belangrijke maatschappelijke speler. In Noorwegen zijn zo'n 1.2 miljoen honden en de NKK is de grootste organisator in allerlei evenementen. In Noorwegen vallen alle sporten en trainingen onder de kennelclub, en daarnaast beheert de NKK de rashondenfokkerij en zet ze zich in voor het behoud van de Noorse rassen. De NKK is hierin zeer vooruitstrevend en was de eerste kennelclub die samen met een rasvereniging een outcrossproject initieerde om een nationaal ras te behouden.

De Noorse Kennelclub is zeer actief op allerlei gebieden heeft samenwerkingen met een aantal ministeries:

  • Ministerie van Landbouw en Voedsel, samenwerking voor gezondheid en welzijn van honden, regels voor fokken en fokkers, identificatie van dieren en training en scholing van fokkers.
  • Ministerie van Klimaat en Milieu, voor training en samenwerking van het speurhondenregister.
  • Het Ministerie van Onderwijs voor onderzoek, onderwijsprojecten voor dierenartsen en gratis schoolpakketten voor leerkrachten op kinderniveau.
  • Ministerie van Justitie en Veiligheid voor hulp bij fokprogramma's voor honden bestemd voor politie, douane en defensie.

Maar ironisch genoeg heeft de NKK geen samenwerking met het ministerie voor Cultuur en dat is nu net het ministerie dat over de verdeling van de noodhulp gaat.
"Het gaat om een relatief klein bedrag, namelijk 10 miljoen NOK (8,8 miljoen EUR). Maar we kunnen slechts een beroep doen op de steun voor vrijwilligersorganisaties en dat is 1,2 NOK. De Noorse Kennel Club is afhankelijk van de vraag of de regering de tijd neemt om met ons over oplossingen te praten" zegt voorzitter van de Noorse Kennel Club Jan Helge Nordby.

Onder de rasverenigingen van Noorwegen is inmiddels een initiatief opgestart om de NKK te steunen. Er zijn rasverenigingen die een lening geven en een aantal doneert geld.
In de tabel is het overzicht per 28-4 te zien (van links naar rechts: donatie, lening, totaal).

De Noorse kynologen doen er alles aan de NKK op de been te houden. Of de Noorse regering dat ook zal doen is nog niet duidelijk.
Op 15 mei zal bekend worden gemaakt welke nieuwe maatregelen de Noorse regering neemt. Er is inmiddels aangekondigd dat organisaties die zich bezig houden met dieren onder de nieuwe maatregelen zullen vallen en dus wellicht (meer) steun zullen krijgen.
Nog even afwachten dus wat de beslissing dan zal zijn.

 

tabel