• België staat weer reizen voor dekking toe

België staat weer reizen voor dekking toe

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

België staat weer reizen voor dekking toe

wo, 05/27/2020 - 14:52

Vandaag liet de Belgische kennelclub, de KMSH, weten dat er weer mag worden gereisd voor een dekking.

Dat nieuws is voor veel Belgische fokkers een grote opluchting. Door de strenge corona-maatregelen was een natuurlijk dekking in veel gevallen niet meer mogelijk.
De overheid had namelijk bepaald dat er alleen essentiële verplaatsingen mochten plaatsvinden en daar viel en valt het reizen naar een dekreu niet onder. Alleen fokkers die zelf een dekreu tot hun beschikking hadden konden dus een natuurlijke dekking laten plaatsvinden.

De overheid hield streng de hand aan deze regels, maar de KMSH had er wat op gevonden. Een dierenartsbezoek viel en valt namelijk wél onder essentiële verplaatsing, mits er een afspraak kon worden getoond. De dierenarts kon dan een kunstmatige inseminatie ter plaatse doen.
Om aan te tonen dat de KMSH het serieus meende met deze regel was die dierenartsverklaring ook noodzakelijk voor het verkrijgen van stambomen: wie geen verklaring had kreeg niet alleen geen stambomen, maar de teef in kwestie werd ook nog eens tijdelijk uitgesloten van de fokkerij. Hiermee gaf de KMSH een signaal af naar de Belgische overheid dat men er ook in de rashondenfokkerij serieus mee omging

Maar vandaag kwam bij de Belgische fokkers dus het bericht binnen dat per heden de maatregelen zijn versoepelt: reuen mogen weer worden bezocht voor natuurlijke dekkingen.
Wel drukte de Belgische kennelclub de fokkers op het hart zich ook ter plaatse te houden aan de 1,5 meter en vooral vooraf en achteraf goed handen te wassen en te desinfecteren.