• Online honden trainen, ben jij er geschikt voor?

Online honden trainen, ben jij er geschikt voor?

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Online honden trainen, ben jij er geschikt voor?

ma, 05/18/2020 - 20:35

Ze komen de laatste weken als paddestoelen uit de grond. Online cursussen en training voor de hond, variërend van puppycursussen of socialisatielessen tot zeer verfijnde onderwerpen voor de fanatieke hondensporters onder ons. Er zijn voor- en tegenstanders van deze online lessen. Zijn online cursussen de toekomst van de kynologie?

Belangrijk om te beseffen is dat online trainingen niet pas zijn ontstaan tijdens de corona-crisis. Andere landen waren ons al even voor als het gaat om het aanbod van online cursussen. In de Verenigde Staten is het ¨booming business¨ en zijn er professionele trainers wiens cursisten zich overal in het land bevinden en via online lessen hun vaardigheden verbeteren. Ook in Europa zijn online cursussen in opkomst bij vooruitstrevende trainers, en ook buitenlandse kennelclubs maken al langer gebruik van internet en sociale media om kennis te delen. Dit gaat dan vooral om informatie die belangrijk is voor fokkers; hoe gaan we om met erfelijke aandoeningen, het behoud van genetische diversiteit, en hoe zit het met kleurvererving? Maar ook de interpretatie van een rasstandaard is iets dat door internationale kennelclubs wordt aangeboden als online seminar. Zo vergroten aspirant-keurmeesters en fokkers vanuit hun eigen omgeving en in hun eigen tijd hun kennis over een ras. En dit is eigenlijk een logische stap, want is het internet niet de eerste plaats waar we kijken als we kennis willen opdoen?

 

Het internet heeft zich al ruim bewezen als het gaat om delen van informatie. De informatie kan makkelijk gedeeld worden en wordt met één muisklik beschikbaar voor de rest van de wereld (of juist een exclusief publiek), waar het vervolgens ook makkelijk vindbaar is met behulp van zoekmachines zoals Google. Wie zoekt op ¨opvoeden puppy¨ krijgt binnen minder dan een seconde alle relevante websites, alvast speciaal voor jou gesorteerd op volgorde van meest tot minst waardevol. In die zin is de overstap naar online hondencursussen dan ook niet zo vreemd, maar hier komen toch ook een aantal nieuwe uitdagingen bij kijken.

 

De kwaliteit van een training valt of staat bij een goede trainer. Dit is altijd zo, maar als je als cursist recht tegenover de trainer staat is het wel makkelijker te beoordelen of je te maken hebt met een goede trainer. Belangrijk om te beseffen is dat het trainen van honden grotendeels een leerproces is voor ons als eigenaren. Wij worden geleerd hoe we onze honden bepaald gedrag eigen kunnen maken, dus wij moeten vooral open staan voor de adviezen van een trainer. Dit is een sociale interactie tussen cursist en trainer, waarbij we als mens gebruik maken van lichaamstaal, mimiek en intonatie van je stem om een indruk te krijgen en een mening te vormen. Afhankelijk van de online cursus ontbreken één of meerdere van deze factoren. In sommige gevallen moet je het doen met geschreven tekst, met als risico dat jij deze anders interpreteert dan de trainer bedoelde. Er zijn echter ook online cursussen waarbij de informatie wordt gedeeld met behulp van video. In dat geval heb je al meer zich op de lichaamstaal van de trainer. Een goede online cursus bestaat uit een gedetailleerde beschrijving van de oefeningen, zowel in tekst als in beeld. Omdat de interactie in het echte leven ontbreekt is het extra belangrijk dat alle stappen in één oefening nauwkeurig worden beschreven en uitgebeeld.
Een tweede nadeel is dat niet alle online cursussen feedback geven. Zodra je met je hond aan de slag gaat zul je zien dat dit niet altijd van een leien dakje gaat. Iedereen zal vroeg of laat tegen een uitdaging aan lopen in de cursus, iets dat jij niet zelf kan oplossen maar waarvoor het inzicht van de trainer nodig is. Als de cursus louter bestaat uit het verzenden van informatie zonder dat er feedback wordt gegeven op jouw interpretatie en uitvoering ervan, kun jij er ook niet op gewezen worden als er fouten in je trainingsopbouw sluipen.

 

Bovengenoemde geeft aan waarom de manier van lesgeven bij een online cursus nog belangrijker is dan anders. In tijden dat er nog niet, of niet volop, lesgegeven kan worden, kan een online cursus een prima alternatief zijn. Ook geeft het de mogelijkheid om iets te leren van trainers die zich te ver weg bevinden voor jou om geregeld naar af te reizen. Maar kies je voor een online cursus, let dan wel op de volgende factoren:

- Waaruit bestaat het lesmateriaal? Geschreven informatie kan nuttig zijn, maar nog beter is als het wordt ondersteund met beeldmateriaal. Een filmpje of foto´s waarin een oefening wordt voorgedaan maken veel duidelijk!

- Krijg je feedback? Trainen kan nooit eenrichtingsverkeer zijn, dus als een cursus alleen bestaat uit het verzenden van informatie zonder dat je feedback krijgt op jouw uitvoering, is het niet zozeer een cursus te noemen.

- Hoe groot zijn de trainingsgroepen? Dit sluit eigenlijk aan bij het vorige punt. Feedback ontvangen is heel belangrijk. Bij een online cursus kan de groep makkelijk groter zijn dan bij een training waarbij iedereen op één veld staat, iedereen werkt namelijk in zijn of haar eigen tijd en de trainer heeft meer tijd om iedereen te voorzien van de juiste begeleiding. Toch geldt ook hier dat te grote groepen ten koste gaan van de aandacht die een trainer kan geven aan z´n cursisten. Hoewel de ideale grootte van een online groep van vele factoren afhankelijk is, kan worden aangenomen dat groepen van 20-25 combinaties nog haalbaar zijn.

 

Een laatste, maar niet minder belangrijke factor, is jouw eigen manier van leren. Hierbij moeten we er rekening mee houden dat wij mensen, net als honden, ook maar dieren zijn met een brein dat ons in staat stelt om nieuwe gedragingen aan te leren en kennis op te doen. Hoe snel en effectief iemand leert verschilt per persoon, net als de manier waarop iemand het best leert. We leren met behulp van onze zintuigen: door wat we horen, zien, ervaren. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur kan het zijn dat je goed of juist minder goed omgaat met het verwerken van gelezen tekst. Waar sommige mensen goed geconcentreerd kunnen leren door de lesstof te lezen en in zich op te nemen, hebben anderen juist toevoeging van hun zintuigen nodig: horen, zien en ervaren. Zij leren vele malen sneller en beter als ze daadwerkelijk zien wat er moet gebeuren en het eventueel een aantal keer onder begeleiding zelf uitvoeren. Voor degene die daar sterk de voorkeur aan geven is het belangrijk om te weten dat het je waarschijnlijk meer moeite zal kosten om kennis op te doen uit geschreven tekst. Voor deze personen is het nog belangrijker dan anders dat een online cursus wordt ondersteund door goed beeldmateriaal. Een andere oplossing is om de oefeningen uit een online cursus samen met één of twee anderen uit te voeren. Zo geef je jezelf toch de mogelijkheid om de lesstof daadwerkelijk te zien en ervaren en haal je het meeste uit een online cursus.

 

Deze verschillen in de manier waarop mensen leren verklaart ook waarom er voor- en tegenstanders zijn van online cursussen. Terwijl de hersenen van de één perfect uitgerust zijn voor deze manier van informatieverwerking kunnen ze voor de ander juist helemaal niet effectief zijn. Uiteindelijk kies jij daarom zelf wat wel en niet werkt voor jou en je hond.