Verplichte training in Zwitserland afgeschaft
Hondeneigenaren zullen in de toekomst niet langer verplicht training moeten volgen bij aanschaf van een hond. Dat meldt de Zwitserse nieuwssite SWI.
Het Zwitserse parlement stemde 20 september tegen de verplichte scholing die eerst als hoogst noodzakelijk werd gezien.De scholingseis werd in 2008 verplicht gesteld en houdt in dat iemand die een hond aanschaft verplicht was vier uur praktische training te volgen. Daarnaast was een uur theorieles onderdeel van het programma.
Afgelopen maart publiceerde de Zwitserse overheid een rapport waaruit bleek dat de cursussen onvoldoende effect hadden, zeker gezien het aantal honden: Zwitserland heeft meer dan 500.000 honden en dat aantal is te groot om te kunnen beïnvloeden door dergelijke cursussen, aldus het rapport. Bijkomend was het feit dat het aantal bijtincidenten niet was afgenomen. Bovendien was er geen verschil in bijtincidenten tussen de eigenaren die wél een cursus hadden gevolgd en de 20% van de eigenaren die dit niet had gedaan.
Zwitserland kent buiten deze regel, die nu dus zal worden afgeschaft, ook een aparte regelgeving voor de zogenaamde “gevaarlijke rassen”. Eigenaren van honden die onder deze noemer vallen dienen gedurende twee jaar tenminste 72 uur aan training te volgen. Of deze regel ook zal wijzigen door de beslissing van het Zwitserse parlement is nog niet duidelijk.
De regelgeving rondom te verplichte cursussen is oorspronkelijk in het leven geroepen vanwege een incident met dodelijke afloop in 2005 waarbij een 6-jarige jongen slachtoffer werd van drie pitbullterriers. Hierna werd de verplichte cursus ingevoerd, die in elk geval bij de “niet-gevaarlijke rassen” weinig effect blijkt te hebben.
Welke rassen onder de noemer “gevaarlijk” vallen wordt door de kantons bepaald. Deze cursussen lijken voorlopig nog niet te worden afgeschaft.