• Verbod op kuddebewakers in Zwitserland?

Verbod op kuddebewakers in Zwitserland?

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Verbod op kuddebewakers in Zwitserland?

wo, 11/28/2018 - 13:59

Zwitserland staat bekend om de uitgestrekte natuur. Gebergte met vaak nog traditionele boerderijen met kuddes vee. Die kuddes worden nog regelmatig bewaakt op een net zo traditionele manier: door honden. De rassen die van oorsprong zijn gefokt om kuddes vee te beschermen tegen onder andere roofdieren worden in Zwitserland nog veel ingezet voor die taak. Toch dreigt deze taak nu verboden te worden in het gebied rond de Gotthard Pass. Bewoners in de omgeving zijn een petitie gestart om de kuddebewakers te verbieden.

De petitie werd afgelopen augustus ingediend door zo’n 150 bewoners van het gebied. Volgens hen is een verbod noodzakelijk om het toerisme te kunnen blijven stimuleren. Net als in andere delen van het land wordt ook in de regio Andermatt steeds meer toerisme gecreëerd in het zomerseizoen. Mensen komen er graag wandeltochten maken, en hier wordt door de lokale ondernemers goed op ingespeeld. Onder de naam “Keine Herdenschutzhunde” (Geen kuddewaakhonden) dient de groep de petitie in. De reden is volgens hen duidelijk: “Toeristen kunnen het gebied niet verkennen zonder het risico om geïntimideerd of zelfs gebeten te worden door een waakhond.” Ze pleiten voor een verbod op de waakhonden in Urserental, een gebied van zo’n 175 vierkante kilometer. De groep wordt geleid door Columban Russi. Hij voegt er aan toe: “De honden richten meer schade aan dan ze goed doen. Ze verjagen de toeristen van wegen die door ons met veel geld worden onderhouden.” Dit probleem is niet ongewoon in andere delen van Zwitserland, waar toerisme en kuddes dicht bij elkaar leven. Russi vertelt dat er daar vaak voor wordt gekozen om wegen te verleggen zodat ze op voldoende afstand liggen van de kudde en de waakhonden. Toch wil hij het anders aanpakken en zie liever een totaalverbod op de dieren.

Lees ook: Nederlandse vrouw met honden aangevallen door koe

Toerisme of traditie

De rasgroep kuddebewakingshonden kan in een land als Zwitserland nog altijd z’n oorspronkelijke taak uitvoeren. Onder deze rassen vallen onder andere de Pyreneese Berghond, Berghond van de Maremmen en Abruzzen (Maremma) en Anatolische Herder. Veel schaapsherders in Zwitserland fokken hun waakhonden zelf en laten ze letterlijk opgroeien tussen de kudde. Zij gebruiken de honden al generaties lang voor deze taak en zien het ook als de meest effectieve methode om het vee te beschermen tegen wolven, beren en lynxen. De honden houden wacht tussen de kudde en komen in actie bij dreiging door te blaffen en indien noodzakelijk te bijten om het gevaar weg te jagen. Roofdieren kiezen vaak eieren voor hun geld en respecteren de kudde, maar tussen de waakhond en toeristen kan er miscommunicatie ontstaan. Als kuddebewakers verboden worden zullen de schaapsherders in Andermatt moeten kiezen voor een omheining die hun kudde beschermd tegen roofdieren. Een duur, tijdrovend en volgens de lokale herders onrealistische oplossing. De omheining is moeilijk te plaatsen op hellingen en zou bovendien meerdere keren per dag verzet moeten omdat de kudde zich verplaatst.

Referendum

Begin volgend jaar zal de actiegroep beslissen of de petitie daadwerkelijk wordt ingediend als een initiatief. In dat geval zal er mogelijk een referendum volgen waarbij bewoners mogen stemmen over de toekomst van de kuddebewakers in het gebied. Het lot van deze dieren wordt ook beschermd door verschillende organisaties. Het World Wildlife Fund (WWF) heeft zich uitgesproken in de kwestie en neemt het op voor het behoud van de oorspronkelijke taak van deze honden. Ook zijn er lokale organisaties die zich richten op de voorlichting van toeristen om incidenten met de waakhonden te voorkomen. Zij benadrukken dat de honden geen gevaar vormen zolang men de rust bewaard en de kudde respecteert. Zo plaatste de organisatie “Herdenschutz Schweiz” een filmpje online waarin wordt uitgelegd wat men het beste kan doen in het geval van een ontmoeting met een kuddebewaker. Deze is onder dit artikel te zien. 

Hier nog even in een notendop:

  • Probeer de hond niet te verjagen. Een kuddebewaker deinst niet terug door agressie maar beantwoordt het met agressie!
  • Mountainbikers, stap van de fiets af en ga lopend verder of til de fiets eventueel op
  • Blijf rustig. Ga niet rennen maar loop rustig en maak geen plotselinge bewegingen
  • Neem als het kan afstand van de kudde en loop er omheen van een afstand waarbij de waakhond rustig en op afstand blijft. Als de afstand voldoende is zal de hond je alleen volgen maar niet benaderen
  • Loop eventueel terug als je de kudde niet ruim kan passeren
  • In sommige gevallen kan men proberen om door de kudde te passeren. Zorg dan dat je de kudde niet stoort en beweeg rustig. De hond zal je in dit geval volgen tot je de kudde gepasseerd bent. Niet elke hond staat dit toe, dus loop terug bij twijfel!
  • Een ontmoeting met een waakhond als je zelf een hond bij je hebt is spannender, omdat de hond extra spanning kan oproepen. Zorg altijd dat je de hond aangelijnd houdt en onder appél. Voorkom dat je hond agressie of spanning oproept bij de waakhond.
  • Nog beter dan dat alles: vermijd dat je kuddes van dichtbij passeert en de waakhond stoort. De gebieden worden vaak goed aangegeven met waarschuwingsborden. Ook is er voor Zwitserland een online kaart waarin de gebieden beschermd door een waakhond staan aangegeven

Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden