• Zwitserse campagne tegen kortsnuiten

Zwitserse campagne tegen kortsnuiten

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Zwitserse campagne tegen kortsnuiten

zo, 03/11/2018 - 17:27

Zwitserland is begonnen met een campagne tegen overdreven kortsnuiten. De Zwitsers roepen op tot bewustwording middels een landelijke campagne en een set aan maatregelen. We citeren:

Brachycefalie bij honden wil zeggen honden met zeer korte schedels en neuzen. Hierbij kunt u denken aan Franse bulldog, mopshond, Engelse Bulldog, Shih Tzu, Pekingees en vele anderen.
Deze rassen hebben niet altijd zo’n hoofd gehad. Aan het begin van de 20e eeuw toonden deze rassen een langere snuit. Maar gerichte selectieve fokkerij heeft schedels gecreëerd die een specifiek gezicht geven aan de hondse snuiten, een gezicht dat qua verhoudingen doet denken aan een menselijke baby. Een dergelijke gezicht is onbewust aantrekkelijk voor veel mensen. Deze trend is toegenomen in de afgelopen eeuw.

Waarom lijden deze honden? 
De hond kan niet zweten. Het dier regelt de lichaamstemperatuur door te hijgen, en doordat via het grote oppervlakte van het neusslijmvlies vocht en daarmee warmte kan worden kwijtgeraakt. Een verkleining in dit gebied brengt brachycefale honden in de problemen. De ademhaling wordt moeizamer, neusgaten worden kleiner, de neus wordt korter maar het zachte gehemelte niet, waardoor dit tot in de luchtpijp reikt, en de luchtpijp heeft een groot risico samen te klappen. Er zijn vaak zelfs nog andere veranderingen die uitwendig niet zichtbaar zijn. Extreme fokproducten dus.

Bovenop deze ademhalingsproblemen, hebben deze rassen vaak ook last van problemen met de ogen, oren, huid en moeilijkheden bij de bevalling. Kunnen we deze honden te behandelen? Honden die lijden aan het brachycephaal obstructie syndroom moeten worden geopereerd: hun neusgaten worden vergroot, het te lange zachte gehemelte wordt ingekort, overmatig neusslijmvlies wordt verwijderd.
Maar zo’n operatie geeft slechts een kleine verbetering van de ademhaling. Eigenaren geven desgevraagd aan dat ze niet weer een dergelijk ras zouden aanschaffen.

Zijn hier geen regels voor? 
De wet op de dierenbescherming verbiedt het fokken van extremen. Maar helaas zijn de wetten en verordeningen erg vaag. Het is verplicht om de beste dieren in een populatie te gebruiken voor de fokkerij. Maar als het hele ras en dus ook beide ouderdieren een te platte snuit hebben, is zo’n regel zinloos. De enorme invoer van honden in Zwitserland maakt controle op deze regels bovendien moeilijk en de vraag naar honden op de zwarte markt is groot.

Wat kan verbeterd worden? 
De Zwitserse Vereniging van Small Animal Medicine (ASMPA) Zwitserse veterinaire Protection Association Animal Health Association (AVSPA), de Swiss Cynology Society (SCS) en de Vetsuisse Bern School hebben een plan van aanpak opgesteld waarvan de maatregelen vanaf januari 2018 van kracht zijn geworden.

1 ASMPA publiceert een document waarmee het publiek en met name de hondenbezitters zich bewust moeten worden van de problemen

2 Gezamenlijk persbericht: publiek bewustzijn, invoerverbod.

3 Beperking van reclame: media moeten reclamebureaus bewust maken van de negatieve invloed van het gebruik van kortsnuiten voor reclamedoeleinden.

4 Geschiktheidstests voor de selectie van fokhonden in de fokkerij van brachycefale rassen

5 Ondersteunende maatregelen voor het verbeteren van de gezondheid van brachycefale rassen

6 Het bevorderen van universitair onderzoek bij brachycefale rassen

De campagne wordt ook ondersteund door de Society of Zwitserse dierenartsen (GST) en de Zwitserse Dierenbescherming (STS).
Met de hulp van de media heeft de lancering van deze campagne (punt 2 van het plan) reeds plaatsgevonden om het bewustzijn te vergroten bij het publiek. Voor de campagne zijn diverse Bekende Zwitsers benaderd, die ook allen hun medewerking hebben toegezegd.
Zwitserland gaat dit dus groot aanpakken.

bron

Zwitserse campagne tegen overdreven platte snuiten

dossier