• Toeristen op Bali krijgen ongemerkt hondenvlees opgediend

Toeristen op Bali krijgen ongemerkt hondenvlees opgediend

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Toeristen op Bali krijgen ongemerkt hondenvlees opgediend

ma, 06/19/2017 - 15:00

Westerse toeristen die naar Bali vliegen, lopen een gerede kans om –zonder dat ze het weten- hondensaté te eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Australische Dierenwelzijnsorganisatie AnimalsAustralia. 

Vlak bij de fraaie toeristenstranden worden de honden gevangen en vervolgens bruut geslacht. Sommige (zwerf)honden worden vergiftigd, dus naast de dierenwelzijnsproblematiek levert het ook een probleem op voor de volksgezondheid. In Bali is het eten van honden niet illegaal, maar het ongeoorloofd en wreed slachten wel. Ook gaan de praktijken in tegen de voedselveiligheidswetten.

AnimalsAustralia ging ondercover en ontdekte de praktijken op het toeristeneiland.Vlak achter het populaire strand66 Beach gaf een satéverkoper onomwonden toe hondenvlees te verkopen.

“AA investigator: "What is that you're selling?"
Vendor: "Dog satay."
AA investigator: "This is why you have a picture of a dog here?"
Vendor: "Yeah, yeah."

Tegen toeristen zeggen de verkopers overigens dat het om kipsaté gaat, zelfs als er doorgevraagd wordt. Overigens zijn het niet alleen de kleine stalletjes die zich schuldig maken aan deze praktijken, ook specialiteitenrestaurants hebben hond op het menu. Deze zijn vaak wel herkenbaar, maar geen enkele toerist weet dat de letters “RW” op de gevel wijzen op het feit dat er hond in de pot zit.

Een onderzoeker van AA ging vier maanden ondercover en kwam uiteindelijk terecht bij de bendes die honden jagen, stelen en vermoorden. 

"The catching was fiercely aggressive. The dogs screamed and writhed as the noose strangled them. Some tried to bite through the ties to free themselves but with their muzzles lashed, their attempts were futile,"Luke said."The villagers accepted 100,000Rp ($10) for the animals they caught. The terrified dogs were bagged and loaded onto the motorbike and the hunters headed off."

De undercoveranalist beschrijft ook hoe hij  op vangplaatsen bamboe kooien aantreft met doodsbange honden, voorzien van een muilkorf en aan de poten gevbonden met vinyl tape. De honden liggen in hun eigen urine en faeces. Met moeite kunnen ze ademhalen door de doeken over hun snuit. Uiteindelijk komt de leider van de hondenvangers en slaat de honden dood met een ijzeren staaf. 


bali
Screenshot uit de ABC-News reportage over Bali

Ook in de straten rijden hondenjagers rond, vinden ze een hond, dan wordt deze simpelweg doodgeschoten en meegenomen. In ieder geval nog redelijk humaan. In andere gevallen ziet de activist hoe een pup een vissenkop gevuld met vergif krijgt. Enkele minuten na het eten daarvan sterft de pup. Het gaat om cyanide, en kan dus straks ook voor de toevallige eter groot gevaar opleveren.

Net als in andere gebieden in Azië geloven veel Balinezen ook  dat hondenvlees kracht geeft en warmt tijdens de winter. Desondanks is hondenvlees op Bali geen eeuwenoude traditie, maar iets van de laatste tijd. Invloedrijke mensen zoals Hinduleider Gusti Ngurah Harta strijden tegen dit gebruik, wat vermoedelijk door immigranten van Christelijke afkomst is ingebracht. 

"In Hindu tradition in Bali, the dog is considered a holy animal. They are very patient and loyal to their owner. The Balinese love dogs because dog is their friend."

Volgens lokale dierenwelzijnsorganisaties worden er jaarlijks rond de 70.0000 honden in Bali geslacht. Rond de 70 restaurants serveren hondenvlees.