• Kankervaccin voor honden ook effectief bij kinderen met glioblastoom?

Kankervaccin voor honden ook effectief bij kinderen met glioblastoom?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kankervaccin voor honden ook effectief bij kinderen met glioblastoom?

di, 04/18/2017 - 14:04

De statistieken zijn grimmig: Ongeveer 60 tot 70 procent van de kinderen die glioblastoma hebben, een hersentumor, hebben een levensverwachting van hooguit twee jaar. Glioblastomen behoren tot de meest agressieve vormen van kanker, en deze snel groeiende tumor  is resistent tegen de traditionele behandelingen zoals bestraling en chemotherapie.

Honden treffen het niet beter, ook daar zijn de statistieken slecht. Jaarlijks overlijden er meer dan 6 miljoen honden (wereldwijd) aan kanker, één op de vier honden zal er tijdens zijn leven door getroffen worden tijdens zijn leven. Het is de belangrijkste doodsoorzaak voor honden ouder dan twee jaar.

Maar er is  hoop voor zowel honden als kinderen.  Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat succesvol is in het vernietigen van de kankercellen bij honden, en volgens diezelfde onderzoekers ook heel effectief zou kunnen zijn bij kinderen met glioblastoom.

Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in het Children's Mercy Hospital in Kansas City, Missouri, waar de onderzoekers  nu samen gaan werken met  ELIAS Animal Health, een bedrijf dat begonnen is met het testen van behandelingen voor osteosarcoom (botkanker) en B-cellymfoom bij honden.

ELIAS Cancer Immunotherapie (ECI) maakt gebruik van het eigen immuunsysteem van de hond om de kanker te vernietigen. “Onderzoek heeft aangetoond dat ex vivo (dus in een Petri schaaltje levende) geactiveerde T-cellen hebben de mogelijkheid hebben om kankercellen te doden, met inbegrip van geïnfecteerde stamcellen van waaruit de kanker zich ontwikkelt”, aldus de website van de vennootschap. “ELIAS Cancer Immunotherapie maakt gebruik van adoptieve celtherapie om zo een heel leger van geactiveerde T-cellen te leveren.”

De hond wordt gevaccineerd met zijn eigen kankercellen om een ​​immuunrespons te triggeren, daarna is het aan de ontwikkelde witte bloedcellen, om de kankercellen daadwerkelijk te vernietigen.

“Dit soort op de persoon afgestemde T-cellen wordt  vervolgens bij de patiënt door middel van aferese (er wordt bloed afgenomen) en vervolgens aangezet om een grote hoeveelheid killer T-cellen te produceren die worden teruggeplaatst in de patiënt om de kankercellen definitief te doden.

Dakota (foto 4KHSB Kansas News)

ELIAS Animal Health is momenteel bezig met klinische proeven van ECI aan de Kansas State University, de University of Missouri-Columbia en een paar andere  veterinaire ziekenhuizen in de VS. De slagingspercentages van het gebruik van ECI in combinatie met chirurgie bij honden met kanker worden vergeleken met die van de honden die alleen een chirurgische ingreep ondergaan.  De eerste resultaten zijn positief, zo zegt ELIAS.

Onder de succesverhalen is dat van Dakota, een Duitse staande hond, die nadat er osteosarcoom bij haar ontdekt was nog steeds in leven is, nu al 16 maanden. De oorspronkelijke prognose was hooguit zes maanden. Röntgenfoto's die tijdens een follow-up onderzoek zijn gemaakt toonden geen tekenen van verdere uitzaaiing van de kanker.

bron

Dakota's story

Elias Animal Health