• Huidcreme tegen kanker kan dodelijk zijn voor huisdieren, waarschuwt FDA

Huidcreme tegen kanker kan dodelijk zijn voor huisdieren, waarschuwt FDA

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Huidcreme tegen kanker kan dodelijk zijn voor huisdieren, waarschuwt FDA

do, 01/19/2017 - 23:23

De Amerikaanse Food and Drug Administration waarschuwt eigenaren van gezelschapsdieren zoals honden, dierenartsen, zorgverleners en apothekers dat huisdieren ziek kunnen worden en zelfs kunnen overlijden als ze in contact komen met het topicale (uitwendige) creme tegen kanker fluorouracil Creme USP 5% (5-FU.) Dit middel is bestemd voor gebruik bij mensen met o.a. huidkanker, en wordt ook in Nederland op recept verstrekt. Fluorouracil kan ook onder de merknamen Effudex en Fluoroplex bekend zijn. Mensen die dit middel gebruiken moeten voorzichtig te zijn bij de toepassing en het opslaan van de medicatie als ze huisdieren of kleine kinderen hebben, omdat zelfs zeer kleine hoeveelheden kan gevaarlijk zijn voor deze dieren zijn.

De FDA heeft meldingen gekregen van vijf honden die ziek werden en stierven na inname/opeten van een beetje van deze creme. In één geval begonnen twee honden te spelen met een tube fluorouracil en kwamen er gaten in de tube voordat de eigenaar deze terug kon pakken.Binnen 2 uu begonnen de honden te braken, kregen ze epileptische aanvallen om uiteindelijk 12 uur later te overlijden. Ook een andere hond die het middel binnenkreeg kon niet worden gered.

Hoewel de FDA tot nu toe geen rapporten over katten heeft ontvangen, verwacht de organisatie dat ook zij zeer gevoelig voor fluorouracil crème zijn. De FDA beveelt aan dat mensen die gebruik maken van fluorouracil maatregelen treffen om te voorkomen dat hun huisdieren per ongeluk de medicatie binnenkrijgen.

Als u gebruik maakt van Fluorouracil en uw huisdier wordt er aan blootgesteld, raadpleeg dan direct een dierenarts. Dierenartsen die patiënten krijgen die symptomen zoals braken, inbeslagneming of andere ziekteverschijnselen vertonen moeten de mogelijkheid van vergiftiging door dit middel in gedachten nemen. Zorgverleners en apothekers die kankergeneesmiddelen als  fluorouracil verstrekken zouden hun patiënten op dit risico voor dieren moeten wijzen.


bron

Best in Show daily