Nieuw medicijn moet lymfoom bij honden gaan genezen | Dogzine

Nieuw medicijn moet lymfoom bij honden gaan genezen

tanovea, screenshot VetDC

Maligne lymfoom is een zeer veel voorkomende tumor bij de hond. De meest voorkomende vorm is de multicentrische. Hierbij zijn er één of meerdere lymfeklieren bij de hond vergroot. Maligne lymfoom is een tumor uitgaande van de lymfocyten. Dit zijn afweercellen die in het bloed circuleren en aangemaakt worden in het beenmerg, de lymfeklieren en de milt. Lymfeklieren zijn afweerorgaantjes die met de lymfevaten het lymfoied systeem vormen.In theorie kan overal dit soort tumoren ontstaan, dit omdat er door ons hele lichaam heen lymfoied weefsel (lymfeklierweefsel, weefsel met lymfocyten) aanwezig is. Tot nu toe is chemotherapie de meest aangewezen vorm om de ziekte te remmen, genezing is nog zelden mogelijk.

Ongeveer 1 op de 4 honden ontwikkelt deze vorm van kanker volgens onderzoekers, dus de kwaal is een serieuze bedreiging.

Maar er gloort hoop voor deze kankerslachtoffers. De Amerikaanse Food and Drug Administration, het overheidsinstituut dat medicijnen controleert en bewaakt, heeft op 3 januari jl. Tanovea goedgekeurd voor gebruik bij honden. Tanovea is het eerste medicijn dat Lymfoom aanpakt en mogelijk zelfs geneest. De werkzame stof is rabacfosadine, deze stof werkt doordat het snel groeiende kankercellen doodt. Lymfoom is een ziekte gekenmerkt door explosieve groei van witte bloedcellen, lymfocyten.Tanovea pakt deze groei dus aan door deze witte bloedcellen te doden.

Bijwerkingen zijn er wel. Een afname van het aantal witte bloedcellen, diarree, overgeven, verlies aan eetlust, vermageren, haarverlies en energieverlies. Gelet op het uiteindelijk dodelijke karakter van de ziekte an sich zijn dit overkomelijke problemen. Tanovea was overigens oorspronkelijk bedoeld voor menselijke behandeling, dat is (nog) niet rond, maar proefdierresultaten toonden veel voordelen in de behandeling van honden.

Tanovea is “voorlopig” goedgekeurd. Dat betekent dat het middel nu gebruikt mag worden in de VS, maar dat de fabrikant, VetDC Ltd, nog wel aanvullend onderzoek moet aanleveren om uiteindelijk een vaste goedkeuring te krijgen.Volgens de fabrikant zal Tanovea vanaf het voorjaar in de VS voor dierenartsen verkrijgbaar zijn. Of en zo ja wanneer het middel ook in Europa en/of Nederland verkrijgbaar wordt is nog niet bekend.

dossier

Wellicht ook interessant

het implantaat, copyright Renishaw

Voor het eerst 3D-printtechnologie gebruikt bij hond met kanker

Een internationale samenwerking tussen partners uit Engeland, Duitsland en Canada heeft  zogeheten “additive manufacturing (AM)” gebruikt om de hond van een Canadese familie te redden.

Berner Sennenhond (stockfoto)

Zwitsers onderzoek: helft Berner Sennenhonden overlijdt aan kanker

Kanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij honden.

alertix

Nieuwe test voor kanker bij honden in ontwikkeling

Kanker is bij honden één van de belangrijkste doodsoorzaken. In sommige gevallen kunnen tumoren op tijd ontdekt en verwijderd worden en is de prognose goed.