• Coronavirus doodt honden vooral door angst

Coronavirus doodt honden vooral door angst

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Coronavirus doodt honden vooral door angst

zo, 02/02/2020 - 14:08

Het coronavirus, de variant 2019-nCoV die zich op dit moment vanuit het Chinese Wuhan in razend tempo over de wereld verspreidt, zorgt ook voor honderden slachtoffers onder honden. 

Vooralsnog niet door het virus zelf, maar indirect. De angst voor het virus zorgt ervoor dat honden, en andere huisdieren, massaal worden gevangen en gedood. Dat melden bronnen in Wuhan en de Chinese provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is. Hubei is inmiddels hermetisch afgesloten voor de buitenwereld, en ook andere Chinese steden sluiten de toegang af. Het virus –stand 2 februari- heeft inmiddels meer dan 300 doden geëist, terwijl zeker 14.000 mensen besmet zijn. Ook buiten China is de eerste dode gevallen, een man uit Wuhan die naar de Filipijnen reisde. 

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden? 

“Nee”, zegt de WHO, de World Health Organisation.  Er zijn weliswaar andere varianten van het Coronavirus die zich specifiek op honden richten zoals het canine respiratory coronavirus dat voor het eerst in 2003 in Engeland werd ontdekt, maar uit onderzoek blijkt dat in Europa ruim de helft van de honden antilichamen tegen dit virus heeft, hetgeen op een eerdere besmetting duidt. Het virus behoort tot de groep die ook kennelhoest veroorzaakt. Vooral op plekken waar veel honden bij elkaar zijn is de kans op infectie groot. Er zijn geen aanwijzingen dat CRCV overgedragen kan worden van hond op mens. Bij honden gedraagt het virus zich meestal mild, met hoesten en niezen en een loopneus. Incidenteel krijgt een hond longontsteking. Voor dit virus is geen vaccin beschikbaar. Een andere vorm bij honden is het Canine Coronavirus (CCV) dat milde spijsverteringsproblemen veroorzaakt zoals diarree en misselijkheid. Dit virus is al sinds 1971 bekend en komt regelmatig bij honden, maar ook bij vossen en wasberen, voor. In tegenstelling tot de luchtwegenvariant lijkt dit virus genetisch niet verwant aan het Rundercoronavirus. 

Coronavirussen zijn echter onderworpen aan veel mutaties, waardoor er steeds weer nieuwe varianten opduiken. Lang niet alle varianten zijn soortspecifiek (oftewel, beperken zich tot één diersoort).  Zo is bekend dat het SARS-virus van enkele jaren geleden (SARS is ook een Coronavirus en gedraagt zich volgens wetenschappers min of meer gelijk aan het huidige Coronavirus qua infectie) voor het eerst is overgedragen door een wilde Civetkat op de mens. Ook nu vermoeden de Chinese autoriteiten dat “patiënt zero”, de allereerste patiënt, besmet is geraakt door het eten van vlees van een wild dier. Dit wordt echter door het meest recente onderzoek genuanceerd. Patient Zero is nog steeds niet gevonden, en onderzoekers hebben de link tussen de inmiddels beruchte Huanan Seafood Wholesale Market en patient zero betwijfeld. “Now it seems clear that the seafood market is not the only origin of the virus," aldus onderzoeker Bin Cao tegenover de American Association for the Advancement of Science (AAAS). “But to be honest, we still do not know where the virus came from now." 

De stelling dat deze huidige variant van het Coronavirus niet op honden kan overgaan, zoals de WHO zegt, wordt echter genuanceerd door de Chinese onderzoekster Li Lanjuan, die voor de Chinese overheid de huidige uitbraak onderzoekt (als een van de vele epidemiologen). Li Lanjuan, lid van het expertteam op hoog niveau over het nieuwe coronavirus, bijeengeroepen door de National Health Commission in China, zei dat mensen moeten proberen hun huisdieren uit de buurt van virusbronnen te houden, omdat de ziekte mogelijk van zoogdier op zoogdier wordt overgedragen. "Als huisdieren contact hebben met een besmette persoon, hebben ze de kans om besmet te raken. Naast mensen moeten we voorzichtig zijn met andere zoogdieren, vooral huisdieren," zei ze in een interview met China Central Television afgelopen woensdag. 

Honden in China: masker of dood

Deze stelling heeft in China voor twee totaal verschillende reacties gezorgd. De groep –meest bemiddelde- hondeneigenaren in de grote steden als Bejing en Shanghai schaft massaal neuskapjes aan voor honden. Een Amerikaans bedrijf dat deze luchtfilters –oorspronkelijk bedoeld om vooral rookvergiftiging bij bosbranden te voorkomen- produceert heeft het aantal bestellingen explosief zien stijgen. Het merendeel van de maskers gaat overigens vanuit de VS naar bezorgde Amerikanen in de VS zelf. In China zien lokale verkopers van hondenmaskers hun verkoop inmiddels ook toenemen. Het bedrijf van hondenproductenmiljonair Zhou Tianxiao  verkoopt in Bejing inmiddels meer dan 50 maskers per dag. 

Het andere uiterste in de reacties van de Chinezen is echter veel erger. In diverse steden, waaronder Wuhan, treedt de politie op tegenover honden. In Wuhan zelf worden normaal al zeker 500 honden - meest zwerfhonden- per maand door de politie opgepakt en afgemaakt, maar bronnen in Wuhan vrezen dat dit aantal nog enorm zal stijgen. 

Vanuit andere steden buiten de provincie Hubei worden inmiddels ook acties door de Chinese politie gemeld. Alhoewel dit soort acties waarbij huisdieren (honden) door de politie bij hun eigenaar worden weggehaald wel vaker voorkomen in China, lijken de acties nu toe te nemen. Beelden van speciale teams die honden meenemen en afmaken duiken op op social media. Een kleine kanttekening daarbij is dat de oorsprong van de beelden niet altijd te achterhalen is, dus het is niet 100% duidelijk of het hier ook gaat om beelden van recente datum gelinkt aan de corona-uitbraak. Recente berichten maken wel melding van het weghalen van honden bij hun eigenaren. 

Door alle berichtgeving in China worden de hondeneigenaren daar wel steeds ongeruster. Zeker als er wordt gemeld dat –wel of niet waar is nog onduidelijk- honden het virus kunnen overdragen. Onbevestigde beelden en verhalen doen de ronde dat honden- en katteneigenaren hun dieren gewoon vanaf het balkon gooien. Het gaat echter om vooralsnog niet bevestigde verhalen, mogelijk ingegeven door racistische motieven bij de verspreiders ervan. Wel bevestigd is dat veel Chinezen, die wegens Chinees Nieuwjaar op vakantie zijn, bericht krijgen van angstige dierenoppassers die thuis op hun huisdieren zouden passen, oppassers die de pijp aan maarten geven en de dieren onverzorgd achterlaten. Sommige media maken ervan dat het virus inderdaad door honden en katten kan worden overgedragen en de Chinese Staatstelevisie probeert overigens de –her en der uit zijn verband gerukte- uitspraak van Li Lanjuan duidelijker te maken, zeker nu de berichten over honden en katten die door eigenaren worden afgemaakt naar buiten komen, zoals een hond die volgens verhalen uit een hoog appartementengebouw werd gegooid. Ook de Aziatische tak van PETA meldt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het virus door (huis)dieren kan worden verspreid. 

Sluiting dierenartsen, transport verboden

In Wuhan zelf zijn dierentuinen, dierenwinkels en dierenhospitaals op last van de lokale overheid gesloten. Ook is er een verbod op de verkoop van wilde dieren en hun vlees. Ook andere steden voeren restricties in. Anshan, een stad zeker 600 kilometer van Wuhan verwijderd, heeft de markthandel in dieren voorlopig verboden. Ook het reizen met dieren per trein of ander openbaar vervoermiddel mag niet meer, net als je hond uitlaten op openbaar terrein. Het overheidsbesluit is van 29 januari jl, en noemt verder het Coronavirus niet. De Daily Mail maakt melding van andere steden, maar noemt de bronnen niet. Ook de Humane Society International maakt melding van steden en dorpen die eigenaren dwingen hun honden en katten af te maken, maar ook hier ontbreken de bronnen. 

Hoeveel honden en andere huisdieren nu indirect door de uitbraak zijn afgemaakt is onbekend, wel zal de toch al vaak niet al te beste situatie van huisdieren in China er niet beter op worden. 

NB: We hebben geprobeerd zoveel mogelijk bronnen te checken. Dat lukt niet in alle gevallen. Enig voorbehoud rondom alle verhalen moeten we dan ook houden. We blijven de situatie volgen. De Youtube-video's zouden recent zijn, maar niet uit Wuhan.

Coronavirus doodt honden vooral door angst

dossier