• Corona challenge: fitness met toiletrollen!
  • Corona challenge: fitness met toiletrollen!

Corona challenge: fitness met toiletrollen!

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Corona challenge: fitness met toiletrollen!

wo, 04/01/2020 - 19:22

Het kunnen lastige tijden zijn, ook voor honden en hun eigenaren. Ondanks dat het uitlaten van honden nog toegestaan is, zijn hondenscholen veelal gescholen en wedstrijden, trainingen en workshops massaal afgelast. Om toch bezig te blijven, wat goed is voor hond én baas, biedt het internet een ideale oplossing.

Corona challenges, trainingsuitdagingen om uit te voeren samen met de hond, zijn overal te vinden. Opdrachten die allemaal in- en rondom huis zijn uit te voeren met weinig extra attributen. Zo kun je deze dagen toch werken aan de gehoorzaamheid, impulscontrole en meer. Ook lichamelijke conditie behouden is geen overbodige luxe, vooral voor sporthonden die momenteel stil liggen omdat vrijwel alle wedstrijden en proeven zijn geschrapt voor de komende maanden. Een leuke en nuttige manier om dit te onderhouden is fitness! Train het evenwicht van de hond terwijl je de spieropbouw onderhoudt. En speciaal voor de corona-editie, omdat wij natuurlijk geen toiletrollen hebben gehamsterd maar ze toch voldoende in huis hebben: toiletrol fitness!

Er zijn veel variaties mogelijk, maar we beginnen bij de basis. Een platform waar de hond op kan staat met de voorpoten. Dit platform wordt gevormd door twee toiletrollen (eventueel meer voor grote honden).

  • Zorg er voor de zekerheid voor dat je de toiletrollen op een stroeve ondergrond plaatst zodat de hond niet kan uitglijden, een antislipmatje of yogamatje bijvoorbeeld. 

  • Honden die de poot-target al kennen zullen dit snel onder de knie hebben. Als eerste beloon je voor elke aanraking van een van de voorpoten met de toiletrol. Ook al duurt dit maar kort of was het nog niet bewust

  • Je kunt de hond iets naar voren lokken door een beloning voor z'n neus te houden

  • Na een aantal keer belonen valt het kwartje en zal de hond bewust de toiletrol aanraken met de voorpoot - hiervoor mag je de hond ook belonen!

  • Als dit goed lukt wordt het doel om één voorpoot op een toiletrol te krijgen. Tijdsduur maakt nog niet uit. Leg de rollen weer goed neer als de hond deze verschuift.

  • Verleng de tijdsduur dat de hond rustig met één (of twee) poten op de toiletrollen staat.

  • Zodra het met één poot lukt zal het niet moeilijk zijn om de tweede poot ook op de toiletrollen te laten plaatsen. Zorg dat de hond mooi op het midden staat om de balans te bewaren.

  • Lukt het de hond om met twee poten op de rollen de balans te bewaren? Dan kun je nu een foto maken als bewijs!

Als extra uitdaging: als de hond bovenstaande oefening onder de knie heeft kun je de toiletrollen gebruiken als basis voor het pivoteren! Probeer de hond te laten draaien door alleen vanuit de achterhand te bewegen, terwijl de voorpoten de balans bewaren op de toiletrollen.

dossier