• Vliegveld Helsinki experimenteert met detectiehonden corona

Vliegveld Helsinki experimenteert met detectiehonden corona

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vliegveld Helsinki experimenteert met detectiehonden corona

ma, 09/28/2020 - 19:06

De verspreiding van het coronavirus is nog altijd de nummer één prioriteit wereldwijd. Omdat er veel wordt gereisd en het virus zo makkelijk kan verspreiden tussen verschillende regio’s en landen, worden mensen ook steeds vindingrijker in het vroegtijdig opsporen van een corona-besmetting, In Finland is een proef begonnen met detectiehonden op het vliegveld van Helsinki.

Wie landt in Helsinki kan nu nog vrijwillig meedoen aan de test met detectiehonden. De overheid en de Universiteit van Helsinki investeren in een project waarbij 10 getrainde detectiehonden in shifts hun werk mogen uitvoeren onder aangekomen passagiers op het vliegveld. Een werkwijze die nog wetenschappelijk onderbouwd moet worden, maar waar nu al veel belangstelling voor is. In totaal 10 honden, getraind door een organisatie die zich richt op detectiewerk, werken momenteel op het Finse vliegveld. Opvallend feitje is dat dit geen professioneel getrainde hulphonden zijn, maar vooral huishonden die een goede opleiding in detectiewerk hebben genoten samen met hun eigenaren. De deelnemers aan de proef leveren een doekje in dat ze over hun huid hebben geveegd. De honden komen daarmee zelf niet in aanraking met de personen, maar hoeven zich enkel op de testdoekjes te richten. Indien zij “verwijzen” bij één van de ingeleverde doekjes, het teken dat de hond het virus gedetecteerd heeft, wordt de persoon doorgestuurd naar de Universiteit van Helsinki voor verder onderzoek. Een ander voordeel is dat ook mensen met angst of een allergie voor honden probleemloos kunnen meedoen aan het onderzoek op deze manier. 

De Universiteit moet vervolgens verder onderzoeken of de hond het bij het rechte eind had. Deze bevindingen zullen belangrijk zijn, want bij betrouwbaarheid van deze methode kunnen vliegvelden over de hele wereld gebruik maken van detectiehonden. Een voordeel dat de honden hebben ten opzichte van de huidige screening, die vooral kijkt naar de symptomen die op dat moment aanwezig zijn, is dat ze volgens de Universiteit ook in staat zijn om het virus te detecteren nog voordat het symptomen heeft veroorzaakt. In deze zogenaamde incubatietijd kan iemand zonder dat hij of zij zelf klachten heeft toch anderen besmetten. Inmiddels komen er ook steeds meer aanwijzingen dat sommige coronapatiënten zelf nooit symptomen uiten, maar toch besmettelijk kunnen zijn. Ook deze personen zouden in theorie door de detectiehonden verwezen worden.

In andere landen wordt al volop getraind met detectiehonden op het verwijzen van het coronavirus. Dit experiment in Helsinki is het eerste waarbij de honden in de praktijk worden ingezet en daadwerkelijk aanwezig zijn op het vliegveld. Al maanden eerder begon de Universiteit van Helsinki aan dit project, waarbij de honden eerst werd geleerd om corona te detecteren met behulp van urinemonsters. Dit onderdeel was nodig om uit te zoeken of honden daadwerkelijk in staat zijn het virus te verwijzen, en is een samenwerking tussen de veterinaire en humane medische afdeling van de universiteit. Wetenschappelijke onderzoeken hebben eerder al aangetoond dat honden uiterst betrouwbaar ziektes kunnen aantonen bij mensen, bijvoorbeeld diabetes, kanker en zelfs malaria. Ditzelfde proces voor het covid-19 virus is nog in volle gang.

dossier