• Hartwormbesmetting van kind blijkt nepnieuws

Hartwormbesmetting van kind blijkt nepnieuws

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hartwormbesmetting van kind blijkt nepnieuws

do, 03/28/2019 - 19:12

In Nederland en België hebben we hem nog niet langs zien komen, in Amerika doet hij al volop de ronde. De dramatische foto van het hart van een kindje dat vol met hartworm zit omdat ze samen met haar hond in één bed geslapen heeft. 

En, zoals het vaak met dit soort plaatjes gaat, volop discussie over wel of niet slapen enzovoort.” “A bad practice is to humanize pets. I’m sending you a kid’s heart that, due to sleeping and kissing his dog, it transmitted its parasites,” the post warned. “Those parasites blocked his heart and he died here at the Children’s Hospital. Please forward this to family and friends”  Ongetwijfeld een post die uiteindelijk in een Nederlandse vertaling ook zijn weg hier zal vinden. Met iets als “deel dit als je ook vindt dat …” of “zeg amen hieronder”. Vandaar dat we nu vast waarschuwen...

Maar, de foto is gewoon nepnieuws, fakenews, een hoax. Dat onderzocht hoaxjager “Snopes”. De foto is namelijk uit 2012 en toont een hondenhart, inderdaad besmet met hartworm. Iets wat op zich natuurlijk al erg genoeg is. Maar er is dus geen sprake van een kind. “D. immitis (of Dirofilaria immitis), algemeen bekend als "hartworm" of "hondenhartworm", is een parasitaire, draadachtige rondworm die wordt verspreid via muggenbeten. D. Immitis-infecties veroorzaken dirofilariasis (ook bekend als "hartwormziekte"), die dodelijk kunnen zijn voor honden als ze niet worden behandeld: "Volwassen wormen kunnen een verstopping van de longslagader bij honden veroorzaken, wat kan leiden tot hoest, uitputting na inspanning, flauwvallen, bloed ophoesten en ernstig gewichtsverlies."

Mensen zijn echter nauwelijks gevoelig voor dergelijke wormen. Clinical Microbiology Reviews zegt: "mensen zijn geen geschikte gastheren voor Dirofilaria-soorten", en een van de illustraties in dat artikel laat zien dat Dirofilaria-infecties bij de mens niet tot het hart doordringen:

Ook het Center for Disease Control and Prevention (CDC) vermeld in een artikel over dirofilariasis, dat mensen besmet worden met Dirofilaria door muggenbeten (niet door fysiek contact met geïnfecteerde honden); gemelde gevallen van infecties bij mensen zijn ook erg ongewoon; en D. immitis wormen worden bij mensen zelden buiten de longen aangetroffen.

Healthline meldt: Hartworm wordt zelden overgedragen van honden op mensen. Van 1941 tot 2005 werden slechts 81 gevallen van hartworm bij de mens gemeld. Zowel honden als mensen kunnen hartworminfecties krijgen. Maar uw hond kan het u niet via hun lichaamsvloeistoffen geven. De symptomen van hartworminfecties bij dieren en mensen verschillen vanwege hun ontwikkeling in de bloedbaan. Mensen merken er vaak niks van omdat de hartwormen voor de volwassenheid sterven in een menselijke gastheer. Bij mensen zijn hartwormlarven nooit volledig volgroeid. Als jonge hartwormjes afsterven, reageert je lichaam met ontstekingen op hun weefsel terwijl het de hartwormen probeert te vernietigen. Deze aandoening staat bekend als pulmonale dirofilariasis. Hartwormen leven niet lang in menselijk bloed, dus je hoeft geen hartworm te laten verwijderen door medicatie of een operatie.