• Vaccin voor honden en katten tegen COVID ook nodig?

Vaccin voor honden en katten tegen COVID ook nodig?

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Vaccin voor honden en katten tegen COVID ook nodig?

di, 01/26/2021 - 18:18

Vaccin voor dieren, wel of niet nodig, en waarom?

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel honden en katten zijn geïnfecteerd met Covid-19, hoewel de percentages vergelijkbaar zouden kunnen zijn met die van mensen. Toch lijken de symptomen van huisdieren mild te zijn, als ze al verschijnen. Toch denken sommige wetenschappers dat een apart vaccinatieprogramma voor katten en honden tegen Covid-19 in de toekomst nodig kan zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Onderzoekers van de University of East Anglia (UEA), en de University of Minnesota schrijven dat in een artikel in het medisch tijdschrift Virulence. De evolutie van een dergelijk virus bij dieren zou in de toekomst ook de gezondheid van mensen kunnen bedreigen. "Het is niet ondenkbaar dat vaccinatie van sommige gedomesticeerde diersoorten nodig zou zijn om de verspreiding van de infectie tegen te gaan", zeiden ze. Ltterlijk schrijven de onderzoekers “Ten slotte is aangetoond dat stammen die onafhankelijk evolueren in reservoirgastheren (bijv. Nertsen) virale spike-eiwitmutaties bevatten en minder gemakkelijk worden geneutraliseerd door immuunserum. Voortdurende virusevolutie in de dierlijke gastheer van het reservoir, gevolgd door spillback-gebeurtenissen naar gevoelige menselijke gastheren, vormt een significant langetermijnrisico voor de volksgezondheid. SARS-CoV-2 kan een breed scala aan gastheersoorten infecteren, waaronder katten, honden, nertsen en andere wilde en gedomesticeerde soorten, en daarom zou de vaccinatie van gedomesticeerde dieren nodig kunnen zijn om verdere virusevolutie en spillback-gebeurtenissen een halt toe te roepen.

Vorige maand kondigde Rusland aan dat het bijna klaar was met het voltooien van klinische proeven met een Covid-19-vaccin voor nertsen en huisdieren zoals katten. De details van het vaccin werden niet openbaar gemaakt, maar het regeringscentrum dat de prik ontwikkelde, beweerde dat doses binnen een paar maanden breed beschikbaar zouden kunnen zijn. In Nederland en Denemarken zijn duizenden nertsen gedood nadat ze besmet bleken met COVID-19.

Een van de auteurs van de redactie, Cock van Oosterhout, hoogleraar evolutionaire genetica aan de UEA, zei dat honden en katten coronavirus kunnen oplopen, maar dat er geen gevallen bekend zijn waarin er sprake is van overdracht op mensen. "Het is logisch om vaccins voor huisdieren en huisdieren te ontwikkelen, alleen als voorzorgsmaatregel om dit risico te verminderen", meent hij. “We moeten echt voorbereid zijn op alle mogelijke situaties als het gaat om Covid. Ik denk dat de beste manier om dit te doen inderdaad is door ook te kijken naar de ontwikkeling van vaccins voor dieren.”

De Universiteit Utrecht is wat nuchterder, zo blijkt uit een deze week verschenen artikel. “Er zijn gevallen bekend van katten, honden en nertsen die besmet zijn geraakt met het coronavirus (SARS-CoV-2). Uit onderzoek in Nederland blijkt dat honden en katten wiens eigenaar positief is getest voor het coronavirus vaker antistoffen tegen SARS-CoV-2 in het bloed hebben dan honden en katten wiens eigenaar niet positief is getest voor het coronavirus. Waarschijnlijk hebben de eigenaren het huisdier besmet. Er zijn nog geen gevallen bekend van besmette huisdieren die mensen hebben besmet. De kans hierop wordt heel klein geacht.” in Nederland is tot nu toe bij 1 op de 7 honden (en 1 op de 5 katten) die in een huishouden leven waar iemand COVID heeft gehad de aanwezigheid van antistoffen vastgesteld. Dit betekent dat deze huisdieren besmet zijn geweest met het virus. De Universiteit:”Bij enkele honden en katten is het virus zelf aangetroffen. Daarnaast zijn op een aantal besmette nertsenbedrijven boerderijkatten besmet geraakt met het virus. Honden en katten die een besmetting met SARS-CoV-2 doormaken, vertonen doorgaans geen tot milde klachten. Uit vervolgonderzoek onder asielkatten en honden en katten uit huishoudens zonder link met personen met COVID-19 bleken slechts enkele dieren antistoffen tegen SARS-CoV-2 te hebben en dus besmet te zijn geweest. Geen van deze dieren testte positief op het virus. Dat betekent dat de kans dat honden en katten buiten hun huishouden met SARS-CoV-2 worden besmet erg klein is. Er zijn nog geen gevallen bekend van besmette honden en katten die mensen hebben besmet. De kans hierop wordt heel klein geacht.”

De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. Op dit moment wordt deze kans veel kleiner geschat dan de kans dat mensen elkaar besmetten. Toch worden bij honden en katten uit een huishouden met een COVID-19-besmetting voorzorgsmaatregelen geadviseerd. DE Universiteit Utrecht komt met de volgende adviezen:

Voor huisdiereigenaren uit een huishouden met een COVID-19-besmetting worden extra voorzorgsmaatregelen geadviseerd:

  • Vermijd contact met uw huisdier, knuffel niet en laat u niet likken.
  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens uw isolatie- of quarantaineperiode en/of die van uw huisgenoten.*
  • Laat honden enkel kort en aangelijnd uit.
  • Laat een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is.
  • Goede hygiëne is extra belangrijk.
  • *Als katten (voornamelijk) buiten leven, houd ze dan zoveel mogelijk buiten.

dossier