Dermoid sinus, zeldzame aandoening bij honden | Dogzine

Dermoid sinus, zeldzame aandoening bij honden

schematische voorstelling dermois sinus

Dermoid sinus is een erfelijke autosomale huidaandoening in honden. Het is ook bekend als pilonidale sinus . Het lijkt van buiten op een pilonidale sinus zoals we die bij de mens vinden; een holte in de huid, ook wel fistel genoemd. Maar bij honden gaat het een andere afwijking, daar betreft het namelijk een neuraalbuisdefect. 

Een dermoid sinus is zeldzaam bij honden en katten. Het kan verschijnen als enkele of meervoudige knobbeltjes op de dorsale middellijn. De sinus wordt veroorzaakt in het embryonale stadium van ontwikkeling. In normale ontwikkeling, de neurale buis waaruit de ruggengraat ontwikkelt scheidt van de huid. Bij een sinus heeft deze scheiding niet volledig plaatsgevonden. Het resultaat is dat in sommige gevallen de dermoid sinus verbonden blijft ruggenmerg van het dier; in andere gevallen de sinuseindigt in een "blind sac" die minder gevaarlijk te verwijderen is. De dermoid sinus kan haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bevatten. Als de sinus geïnfecteerd raakt, kan dit leiden tot meningitis (hersenvliesontsteking) en myelitis (ontsteking van het ruggenmerg). Symptomen zijn dan stijfheid, rugpijn en koorts. In ernstige gevallen kan de aandoening levensbedreigend zijn. 

De vererving van dermoid sinus wordt algemeen gezien als enkelvoudig recessief, wat betekent dat een dier van beide ouders een defect gen moet rijgen om de aandoening te ontwikkelen. Indien een van de ouders ​​het gen draagt en de ander niet, zullen de pups dragers zijn en op hun beurt het nageslacht dit gen kunnen doorgeven.Door sommigen wordt de aandoening dermoid sinus gezien als polygeen, wat wil zeggen dat er meerdere genen betrokken zijn bij de oorzaak. Hoe het ook mag vererven, algemeen wordt van wege de erfelijke aard geadviseerd dieren die deze aandoening hebben niet in de fokkerij te gebruiken. 

Chirurgische verwijdering is de enige remedie voor deze aandoening, waarbij een dierenarts het abnormale weefsel zal verwijderen en indien mogelijk de delen sluiten in de rug die bij d egeboorte nog geopend waren. In sommige gevallen treedt hergroei van de sinus op. Vooraf kan met contrastvloeistof worden onderzocht hoe diep de sinus gaat. Er dienen altijd aanvullende tests te worden gedaan om te bekijken of er nevenverschijnselen zijn opgetreden, zoals ontstekingen op verborgen plaatsen in het lichaam. Hiervoor dient het bloedbeeld te worden onderzocht.

Eventueel kan met een MRI worden onderzocht of er neurologische symptomen bestaan ​​als gevolg van de sinus. 

Rassen waar deze afwijking voorkomt en waarvan bekend is dat het om de erfelijke variant gaat zijn in elk geval:  Rhodesian Ridgeback en Thai Ridgeback, Kerry Blue Terriers , Shih Tzu en Boxer. 

Dermoid sinus wordt soms ook verward met dermoïdcyste.

dossier

Wellicht ook interessant

App

Naast Pokemons nu ook jagen op hondendrollen

Dat hondenpoep irritatie nummer 1 is weten we al jaren. Vieze schoenen, banden en schoenen op straat, maar ook in openbare gebieden, parken en noem maar op.

duitse herder

Britse kennelclub verplicht bijscholing keurmeesters

De Britse Kennel Club komt alweer met vernieuwing: op hun online “Academy” is nu een film te downloaden die gaat over de gezondheid en het welzijn van de Duitse herder.

teacup pup

Britse Kennel Club: Koop geen teacup pup!

Het verdwergen van rassen is tegenwoordig in. Hoe kleiner hoe beter, lijken veel mensen te denken.