Britse Kennel Club stopt met Merle Mopshond | Dogzine

Britse Kennel Club stopt met Merle Mopshond

Merle mopshond

De Engelse Kennel Club stopt met het inschrijven van Merle mopshonden in de stamboekhouding. De rasvereniging heeft hier bij de Kennel Club op aangedrongen.

"Merle is geen natuurlijk voorkomende kleur in dit ras, en bovendien brengt de genetische combinatie die voor de Merle kleuring zorgt helaas veel gezondheidsproblemen met zich mee, zoals doofheid, en een slecht gezichtsvermogen.

De Merle-kleur, kleine plekjes lichte vverleuring in de vacht, komt door het optreden van het Merle-gen bij de hond (M). Er zijn twee alllelen, M, merle, en m, niet merle. Merle (M) is de dominante kleur. Een honbd met de genetische combinatie Mm is dus merle van kleur, bij een dekking met een andere hond, ongeacht of deze ook een grote M heeft, is tenminste de helft van het nageslacht ook Merle. Vooral honden die homozygoot  Merle zijn (dus MM), zijn vaak bijzonder ongezond, en fokken met twee Merle-honden is in veel landen, waaronder Nederland, verboden.

Bij een beperkt aantal rassen komt Merle wel natuurlijk voor. Bijvoorbeeld de Welsh Corgi Cardigan en de Shetland Sheepdog. Daar wordt door betrouwbare en deskundige fokkers wel mee gefokt, maar op  een heel voorzichtige manier.  Bij de mopshond is de kleur niet natuurlijk, en dus sluit de KC ze nu uit van registratie.

Al eerder werden andere rassen uit de stamboekregistratie verbannen indien ze Merle waren. De Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Staffordshire bulldog en Chihuahua mogen in het Verenigd Koninkrijk ook niet Merle zijn. Honden geboren uit twee Merle ouders, ongeacht het ras, worden ook niet ingeschreven.

Door de toenemende vraag, zeker ook in de VS, naar "zeldzame" honden, oftewel afwijkende kleurcombinaties, is er een levendige handel in Merle honden ontstaan. Door onverstandig fokken met niet-natuurlijke combinaties zou dit een verdere aanslag op de gezondheid van bepaalde rassen kunnen zijn.

In Nederland is er wel een verbod op fokken met twee Merle honden, merle honden uit een andere combinatie worden wel in het NHSB bijgeschreven.

Lees ook: Geen stamboom voor zieke Cavalier

Wellicht ook interessant

ema vs Merck

European Medicines Agency vraagt Merck nader onderzoek naar ernstige bijwerkingen

De Europese medicijnwaakhond, de EMA (European Medicines Agency) heeft Merck gevraagd nader onderzoek te doen naar bijwerkingen.

Caitlyn en de dader

Vijf jaar cel voor dichtplakken bek

Een man die zijn Staffordshire Bull Terrier met ducktape haar mond afplakte omdat ze teveel blafte heeft vijf jaar celstraf gekregen. Dat gebeurde in de Amerikaanse staat South Carolina.

source: pixabay

Antioxidanten: waarom grote honden eerder doodgaan

Een olifant leeft langer dan een muis, een mensaap langer dan een konijn. Bijna overal in de dierenwereld geldt dat grote dieren langer leven dan kleine dieren.