Vuurwerk en huisdieren | Dogzine

Vuurwerk en huisdieren

vuurwerk

Heel wat diereneigenaren zien op als een berg tegen oud en nieuw vanwege de vuurwerkangst van hun dieren. Overal zijn waarschuwingen te vinden maar toch ontsnappen er elk jaar weer honden en katten die in pure paniek verdwijnen in hun haast het vuurwerk te ontlopen.
Huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg deed onderzoek onder 1.986 eigenaren om te zien hoe sterk dit probleem leeft. Willen eigenaren inderdaad een vuurwerkverbod, en zo ja, op welke manier dan?

De meerderheid van de honden- en katteneigenaren bleek voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren. Een totaal verbod wilde slechts 5%, maar 54% zag wel graag een verbod voor particulieren, en had daarnaast dan geen problemen met een georganiseerde professionele vuurwerkshow ergens in de gemeente.
Deze cijfers geven aan dat 59% van de huisdieren last heeft van het vuurwerk. De grootste overlast is de stress die het vuurwerk geeft, ondanks grondige voorbereiding van de eigenaren. Men let extra goed op bij het uitlaten, zoekt rustige plekken op en bijvoorbeeld de kat minder naar buiten. Met oudjaar zelf is er een reeks aan maatregelen die worden genomen om de huisdieren zo goed mogelijk de jaarwisseling door te helpen.

De top 5 van preventieve maatregelen is:

  1. Radio/tv harder (15%)
  2. Pilletje van de dierenarts (11%)
  3. Een rustige plek opzoeken (10%)
  4. Verstopplek kat creëren (10%)
  5. Extra aandacht (7%)

Opvallend is de rustige plek die wordt opgezocht door eigenaren; daadwerkelijk 11% van de eigenaren vertrekt met dieren naar een vuurwerkvrije plek zoals bijvoorbeeld een vakantiepark of een plek ergens in het buitenland. Want hoewel vuurwerk in niet een van de omliggende landen verboden is gaan de mensen er wel verstandiger en heel wat voorzichtiger mee om.
De vuurwerkcultuur rond oud en nieuw zoals we die in Nederland zien is behoorlijk uniek, en om die reden is het rond de jaarwisseling prima toeven voor huisdieren in onze buurlanden.

Voor wie thuis blijft is het geluid harder zetten een goede optie, eventueel samen met het sluiten van de gordijnen. Eigenaren die geen pilletje tegen de stress willen geven kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een uitgebreid knaagbot.
Voor hond én kat kan een optie zijn een zogenaamde “vuurwerkdoos”, een doos waarin allemaal kleine snoepjes voor de hond of kat verstopt zitten in propjes papier, wc-rolletjes en noem maar op. Zo is het een uitdaging erbij te komen en de concentratie hiervoor kan dieren vaak net voldoende afleiden om de stress te verminderen.
Uiteraard werkt dit alleen als de dieren niet echt angstig zijn. In dat geval is een rustige plek en/of een pilletje helaas toch aan te raden.


 

Wellicht ook interessant

vuurwerk

Meerderheid honden- en katteneigenaren voorstander van een vuurwerkverbod

De meerderheid van de honden- en katteneigenaren is een voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren.

vuurwerk

Vuurwerk verjaagt ruim 100 honden

Oud en nieuw zit er weer op, en voor veel honden was het weer een ware bezoeking.

vuurwerk

Vuurwerk: nogmaals tips

Nog even en het is zover. Maar de verkoop is al van start dus er wordt al volop geknald.
Nogmaals de belangrijkste zaken op een rij: