Fokken | Dogzine

Fokken

Naarmate er meer inteelt is, neemt de nestgrootte af bij Golden Retrievers. Gemiddeld is het zo dat met een 10% toename van de inteelt een nest één pup kleiner wordt.

Het aantal reutjes en teefjes dat je in een nest krijgt lijkt gewoon een lot uit de loterij, soms meer reuen, soms meer teven.  Toch is er meermaals onderzoek gedaan naar hoe je die aantallen altha

Het lijkt zo’n “leuke” video, een Cocker spaniël die zo enthousiast raakt van het zien van een paar eenden dat hij zelfs flauwvalt.

Het klinkt dramatisch, en dat is het ook. De NVWA heeft “voor het eerst” (zo koppen sommige kranten) de Brucellose Canis-bacterie bij honden in Nederland aangetroffen. Let op, het gaat hier voor het eerst om in Nederland geboren honden, want in 2016 meldde de NVWA al dat er honden, geïmporteerd uit het Oostblok, besmet bleken met de bacterie. Al staat er nu op de site van de controledienst dat dat begin 2017 was.

Steeds meer fokkers gebruiken DNA-testen om te zien welke dieren het meest geschikt zijn voor hun fokprogramma.
Maar hoe betrouwbaar zijn die testen?

Sinds de bekendmaking van het rapport over kortsnuiten en de aangekondigde maatregelen van minister Schouten is het stil.

Als een teef pups krijgt zal ze over het algemeen geneigd zijn de placenta op te eten. 
Wij mensen vinden dat vaak wat onsmakelijk en dat is begrijpelijk. Het is natuurlijk gedrag.

Binnen het fokprogramma van de AVLS (Algemene Vereniging Liefhebbers van Saarlooswolfhonden) is een F2-nest geboren, wat betekent een tweede generatie outcross.

Op 10 maart had de Nederlandse Poedelclub haar jaarlijkse ledenvergadering.
En daar werd een bijzondere nieuwe regel aangenomen.

Iedereen die fokt weet het. Soms heb je een pup die wat achter is. Of een pup die gewoon kleiner is dan de rest en weggeduwd wordt.

Er zijn steeds meer fokkers die hun teven laten onderzoeken voor een dekking. Want er doen vaak de vreemdste geruchten de ronde. Een van de verhalen betreft Chlamydia.

Op Facebook merkten we dat onze broodfok-poster uit het laatste nummer erg populair was. Vandaar dat we deze poster, gemaakt door Marianne Felix, graag nogmaals onder de aandacht brengen.

Broodfokbedrijf “Poezelhoeve” in Ieper, België, is failliet verklaard, en op Facebook zorgde dat voor veel commotie.

Het klonen van honden lijkt steeds meer gemeengoed te worden.

Op de foto: een outcross-mops van Meranda.