• Strengere controle op shows in Luxemburg na rel rondom mishandelende handler

Strengere controle op shows in Luxemburg na rel rondom mishandelende handler

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Strengere controle op shows in Luxemburg na rel rondom mishandelende handler

za, 09/09/2017 - 11:41

Als de organisatie, de Luxemburgse Kennel club (Fédération Cynologique Luxembourgeoise) geen beter toezicht op de parkeerplaatsen organiseert, weigert de Veterinaire Inspectiedienst toestemming te geven voor het houden van een hondenshow in Luxemburg. 

Ook moet de controle op personen die zich inschrijven voor de show als exposant veel beter -dus strenger- worden. Ook de beheerder van de hallen "LuxExpo"wil de show zonder verscherpte controle op dierenmishandeling niet langer huisvesten, en wil met de voorzitter van de Kennelclub, Nicolas Schwab, rond de tafel.  Dit is het gevolg van de rel die afgelopen weekeinde plaatsvond tijdens de herfstshow in het Groothertogdom. Een in België wonende fokker/exposant van Cane Presario's werd gearresteerd nadat medewerkers van een dierenwelzijnsorganisatie ontdekten dat er meerdere honden urenlang zonder water in zijn afgesloten busje hadden gezeten onder de brandende zon. De halbeheerder van LuxExpo laat weten de gang van zaken afgelopen zondag ook te betreuren.

op de show
Abelkrim S. op de show in Luxemburg

Video-opnames van de rel trokken veel aandacht op Social Media, vooral toen de man trachtte te ontkomen aan de mensen van de dierenwelzijnsorganisatie. Uiteindelijk was de politie snel ter plaatse en kon de man, de 51-jarige Fransman Abdelkrim S., worden gearresteerd.

Dat de dierenwelzijnsorganisatie de honden ontdekte in de bus, was geen toeval. De mensen van de dierenwelzijnsorganisatie PAC waren gericht aanwezig op de expositie. Ze hadden gehoord dat Abdelkrim S. op de show aanwezig zou zijn. S. was in 2005 veroordeeld in zijn moederland Frankrijk voor mishandeling van honden.En dat nadat hij een jaar daarvoor al tot 8 maanden voorwaardelijke celstraf en een houdverbod voor honden was veroordeeld voor het runnen van een illegale fokkerij van Molossers. Daarbij waren 60 honden in beslag genomen. Naast de honden, waaronder Rottweilers en  Dogo Argentino's, trof justitie een massagraf aan met stoffelijke resten van honden,  en een kleine veestapel met geiten en kippen die als voedingsvoorraad voor de honden werd gehouden. S. zelf ontkende de mishandeling, en liet Justitie de prijzen zien die hij met zijn honden had gewonnen op shows. Maar de betrokken dierenwelzijnsorganisaties spraken over het vermoeden van een vechthondenopleiding. En dus nam de Franse justitie in 2005 opnieuw 27 honden, waaronder 9 pups, in beslag. De dieren werden toevertrouwd aan onder meer de SPA, de Foundation Brigitte Bardot en de Fondation d'aide aux animaux. Justitie hield de eigenaar van kennel "Cinq Molosser" echter tijdelijk vast. Na zijn vrijlating in afwachting van de rechtszaak echter onttrok S. zich aan de arm van de Franse justitie en celstraf door naar België te vluchten. Vanuit België ging hij onverdroten verder met zijn activiteiten, onder diverse kennelnamen zoals "l 'Hacienda de Presa", namen die in het FCI-overzicht van kennelnamen niet voorkomen. Dat weerhield S. niet om zeer regelmatig mee te doen aan shows in in ieder geval België, waar hij zich inschreef met ofwel zijn eigen gefokte honden ofwel honden van andere kennels. Vanuit de Belgische plaats Beselare (Zonnebeke) verkoopt l'Hacienda de Presa volop honden, vooral Mechelaars en Tervurense herders.

catalogus
Inschrijving S. op Belgische show

Lees ook: Alaska: rechter moet dierenwelzijn meenemen bij scheiding


advertentie
Advertenties Hacienda de la Presa

Het feit dat veel honden zonder stamboom (LOSH aangevraagd) met een mogelijk niet bestaande kennelnaam werden ingeschreven hield S. niet weg van shows, zo zien we hem onder meer opduiken in Moeskroen in 2015, op de European Dog Show in 2016 (keurmeester daar was Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer), en op de show van KV Brabo in 2011 en 2017. Volgens de welzijnsorganisatie PAC zou S. ook regelmatig aan Nederlandse shows deelnemen. Juist omdat S. nu ook weer in Luxemburg zou zijn nam de PAC stelling. Nathalie Hennequin, Dogzine sprak online met haar, keek langs de ring waar ze de redelijk deplorabele staat van de honden van S. zelf kon aanschouwen. Daar maakte ze ook de eerste opnames van een duidelijk geïrriteerde S.  Medewerkers van PAC besloten toen ook te controleren op de parkeerplaats, nog zonder de intentie de auto van s. daar te vinden. Het is in Luxemburg al eerder gebeurd dat honden bijna stierven in de auto onderweg naar de expositie.

busje
Busje staande gehouden in Luxemburg

Al snel ontdekte de medewerkers een busje van waaruit geblaf kwam, en een sterke geur naarmate de activisten dichterbij kwamen. De politie werd gebeld, net als de douane. Het busje, met Frans kenteken, bleek van de in België woonachtige S. Nathalie Hennequin liep naar het toegangshek om de politie op te wachten, een collega besloot bij de bus te blijven. Enkele minuten later arriveerde S., die, nadat hem was verteld dat de politie onderweg was, dreigde de medewerkster to overrijden.  Om zoveel mogelijk aandacht te trekken besloot de medewerkster hard te schreeuwen, en probeerde ze de wegrijdende bus te stoppen. Mat hulp van de inmiddels gearriveerde politie lukte dat, S. werd in hechtenis genomen -maar is inmiddels weer vrij- en de honden werden in beslag genomen en ondergebracht bij enkele welzijnsorganisaties in Luxemburg.

facebook
S. reageert via Facebook

S. claimt nu op Facebook dat de acties van PAC alleen zijn ingegeven uit racistische motieven (S. komt oorspronkelijk uit Marokko) en dat hij diegenen die de video's hebben geplaatst zal vervolgen op grond van inbreuk op privacy. Ook Justitie in Luxemburg is nog niet klaar met de zaak, S. zal zich daar ook voor de rechter moeten verantwoorden.