• Minister verbiedt Najaarsshow Luxemburg
  • Minister verbiedt Najaarsshow Luxemburg
  • Minister verbiedt Najaarsshow Luxemburg

Minister verbiedt Najaarsshow Luxemburg

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Minister verbiedt Najaarsshow Luxemburg

zo, 06/24/2018 - 10:52

De najaarsexpositie van de Federation Cynologique Luxembourgouise, de show in Luxemburg, gaat niet door. Het ministerie van landbouw heeft besloten geen toestemming te verlenen aan de Luxemburgse Kennelclub de show te mogen organiseren.

Waarom de 97ste editie van de show niet mag worden georganiseerd is niet duidelijk. Vorig jaar was er veel te doen rondom de show toen een handler door onachtzaamheid diverse honden in de auto liet zitten, waarbij meerdere honden omkwamen. Tijdens de voorjaarsshow was er veel extra bewaking, en waren er geen grote incidenten.

De Kennelcub heeft van de minister geen enkele toelichting gekregen waarom de show niet mag doorgaan, zo meldt de voorzitter ons telefonisch. Hoe en wat dit gaat betekenen voor toekomstige shows in het Groothertogdom is ook onbekend. "Maar", zo zegt een duidelijk geëmotioneerde voorzitter:  “dit is heel erg, en we hebben dit allemaal te danken aan onverantwoorde exposanten die hun honden in de auto laten zitten”.  Ook verwacht hij dat dergelijke verboden straks ook in andere landen zullen volgen als exposanten zich weinig gelegen laten liggen aan het welzijn van hu honden.  

Op 27 juni gaf het ministerie de volgende verklaring uit (vertaald uit het Frans):  Naar aanleiding van de problemen in verband met het welzijn van dieren die tijdens de laatste edities van de dogexpo werden ontdekt, werd besloten om op korte termijn geen toestemming te verlenen aan de kynologisch unie om een nieuwe editie van de dogexpo in september 2018. te organiseren. De organisator wordt verzocht een concept in te dienen dat alle gezondheids-en voorwaarden omvat, zodat de volgende editie van de dogexpo 2019 onder de best mogelijke omstandigheden kan plaatsvinden."

Inmiddels komen ook de reacties uit de hondenwereld zelf. De voorzitter van de Kennelclub van Roemenie, Christian Stevanescu vreest ook voor de precendentwerking en roept de FCI op tot actie. “Dear dogs lovers, decision was taken because the events of the last years. Now, this is a very dangerous precedent for all European countries member of EU. A program and a firm action from the part of FCI should be immediately started! The Netherlands initiated a program and will be proposed at EU. Let’s support them and ask how we can be useful. If we still want dogshows and dogbreeding.”

Bij exposanten overheerst het gevoel van kwaadheid op mensen die hun hond in te hete auto’s laten zitten, maar er is ook kritiek op de organisatie van Luxemburg, die te vaak klachten zou hebben weggewuifd.  Tegenstanders van hondenshows zijn in het algemeen verheugd.

Dogzine heeft uiteraard ook het ministerie om nadere toelichting gevraagd. We updaten het artikel zodra we meer weten.

 

bron

FCL