• Standaard chihuahua aangepast, gewicht moet omhoog

Standaard chihuahua aangepast, gewicht moet omhoog

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Standaard chihuahua aangepast, gewicht moet omhoog

wo, 10/09/2019 - 14:15

Dat extreem kleine hondjes vaker gezondheidsproblemen hebben vanwege dat kleine formaat is bekend.
Bij de Chihuahua heeft de FCI nu ingegrepen door de rasstandaard aan te passen.

De wijziging lijkt klein maar dat is schijn. 
De Chihuahua wordt niet gemeten maar gewogen en te kleine dieren worden gediskwalificeerd. Dat was overigens altijd al het geval.
Het minimum gewicht was 500 gram. Dat is een extreem laag gewicht. Maar doordat er veel vraag is naar extreem kleine hondjes werden zulke kleine dieren wel gefokt. En hoewel veel fokkers dan de kleinere reutjes gebruiken en niet de kleinere teefjes, lopen de resultaten, de extreem kleine nakomelingen, gezondheidsrisico's vanwege het formaat.
Er kunnen problemen ontstaan met de ogen en tanden, die domweg niet meer afdoende passen in de kleine hoofdjes. Een ander risico is dat door het kleine formaat dit soort hondjes eerder gevaar lopen op suikertekorten. En hoe kleiner een dier, hoe groter die risico's zijn.
Het minimale gewicht lag op 500 gram, dit is nu officieel verhoogd naar 1 kilogram. Hopelijk zal het in de toekomst nogmaals naar boven worden bijgesteld.

standard chihuahua


De Mexicanen hebben al eerder op deze wijze de standaard aangepast: het proces van de standaard aanpassen van een open fontanel naar een gesloten fontanel ging ook in drie fases, van minder gewenst via ongewenst naar diskwalificerend. Het land beseft heel goed dat dergelijke dingen niet in een dag zijn op te lossen. Hopelijk helpt deze wijziging het ras verder naar een leefbare afmeting voor alle dieren.

Overigens duurt zo'n aanpassing vaak geruime tijd, het zat dus al even in de planning.
De procedure is als volgt:
Het land van oorsprong (in dit geval Mexico) doet via de rasvereniging een aanvraag tot wijziging. De kennelclub van het land moet die wijziging goedkeuren.
Daarna gaat de aanvraag naar de FCI en daar wordt deze op de betreffende vergadering behandeld.
Omdat er ook altijd vertalingen bij dit proces horen kan het soms geruime tijd duren voor de wijziging effectief is.
In dit geval is dat het geval per 4 oktober 2019.

Kennelclubs die aangesloten zijn bij de FCI krijgen vervolgens bericht van de wijziging en zij dienen hun keurmeesters ervan op de hoogte te stellen.
Zo kunnen deze dan vervolgens kennis nemen van de nieuwe regels en die toepassen in hun keuringen.