• Spaanse plaatsen verplichten wegspoelen hondenurine

Spaanse plaatsen verplichten wegspoelen hondenurine

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Spaanse plaatsen verplichten wegspoelen hondenurine

wo, 12/12/2018 - 16:54

Hondenbezitters die naar de Spaanse plaats Benalmádena gaan, of daar wonen, moeten voortaan de plas van hun hond opruimen. De Zuid-Spaanse kustplaats heeft via een gemeentelijke verordening bepaald dat wie niet de plek waar zijn hond heeft geplast, schoonmaakt met water met azijn of zeep daarvoor een boete kan krijgen, aldus website inspanje.nl

Het is nog niet duidelijk hoe hoog de boete wordt. Maar de urine gaat stinken, in Zuid Spanje kan het maandenlang niet regenen en dus wordt de urine niet weggespoeld, en dus komen er klachten.

Voor de handhaving van de nieuwe verordening zullen politieagenten moeten surveilleren en controleren of hondenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen. Zo niet, dan kunnen ze op de bon worden geslingerd.

Benalmadena is daar overigens niet de enige in. Het Engelse Gibraltar (gelegen in Zuid Spanje) kent een vergelijkbare regeling, met boetes die oplopen tot 400 pond (voor hondenpoep, dat dan wel). De Italiaanse stad Piacenza rekent tot 500 euro voor wie de plas niet wegspoelt. Alleen politiehonden en geleidehonden hoeven niet achter zich op te ruimen, de bazen althans. En vriest het flink in de Noord Italiaanse stad hoeft het naspoelen ook niet, dan zouden mensen namelijk lelijk ten val kunnen komen als ze uitglijden over de natte stukken op straat.

Opnieuw in Spanje, het plaatsje Mataro (Catalonië) heeft de boetes voor urineren zonder wegspoelen al wel vastgesteld, 750 euro. Plassen en poepen op openbare grond in Geneve is volledig verboden (de boete is 350 Zwitserse Franc, in parken is men iets soepeler in het toepassen van de regel). Zurich en Basel zijn iets soepeler, maar officieel mag de hond daar niet op “niet-passende plekken”plassen.