• Hoe voorkom ik hondenpoep op straat? Nudging

Hoe voorkom ik hondenpoep op straat? Nudging

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hoe voorkom ik hondenpoep op straat? Nudging

do, 02/28/2019 - 17:23

Honden zijn leuk, maar hondenpoep is een van de grootste ergernissen die er zijn, in ieder geval als het op de stoep of in het gras langs die stoep ligt. Ondanks het feit dat er bijna overal opruimplicht is (check uw APV-verordening van de gemeente maar) blijven heel veel mensen het toch gewoon ‘vergeten’. Een van de redenen is dat de pakkans erg klein is.

Vandaar dat organisaties en gemeentes steeds meer onderzoek doen naar oplossingen zodat mensen de poep toch opruimen, en het niet, al dan niet in zakje, gewoon op straat laten liggen.  Uit eerder onderzoek bleek dat methodes zoals het ophangen van posters met “ogen” al een positief effect hadden, de ‘starende ogen’ zorgden dat mensen zich bekeken voelden en er minder poep bleef liggen.

Nieuw –Engels- onderzoek richtte zich op ‘nudging’.  Een ander woord voor het veranderen van het gedrag van mensen zonder dat je daadwerkelijk streng gaat straffen/verbieden, maar  ook zonder dat mensen een grote beloning, al dan niet in de vorm van geld, krijgen als ze het gewenste gedrag laten zien. Een voorbeeld dat werkt: leg fruit op ooghoogte in de supermarkt zodat mensen meer gezond eten kopen. Het lijkt simpel, maar werkt het ook met poep opruimen?

Ja dus. Zes Engelse gemeentes deden mee aan een onderzoek waarbij er een soort van “specifieke looproutes” werden gemaakt. Heel simpel, de routes werden aangegeven door gele stickers op de vuilnisbakken (met de tekst “Any bin will do, for litter and dog poo too”, elke vuilnisbak is goed, voor vuil en ook voor hondenpoep). De routes werden ‘aangelegd’ op plekken waar veel honden werden uitgelaten, maar waar ook veel gewoon gewandeld werd. De routes waren 2 tot 6 kilometer lang. Via Social Media werden de looproutes flink bekend gemaakt.

De hoeveelheid ‘zwerfpoep’ werd voor en gedurende  het onderzoek geteld. En op alle routes bleek de hoeveelheid zwerfpoep flink te zijn afgenomen, gemiddeld met 38% (het varieerde van 15% tot 89%). Uit enquêtes onder hondenbezitters bleek dat veel mensen nu pas begrepen dat de vuilnisbakken ook geschikt waren voor de poep. Gewone wandelaars merkten op dat het allemaal lekkerder liep met minder poep, de wandeling werd beter. Een bij-effect was dat mensen ook vaker gingen wandelen. Desondanks, de posters met “ogen” zorgden voor een afname van 46%, dus werkten eigenlijk net iets beter. Een video staat hieronder.

Toch hebben inmiddels meer Engelse gemeentes besloten dit initiatief te gaan volgen. Wie weet ook hier een idee?


bron

Walk this Way