• Honden verteren menselijke voeding beter en poepen minder

Honden verteren menselijke voeding beter en poepen minder

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Honden verteren menselijke voeding beter en poepen minder

vr, 02/05/2021 - 16:33

Hoeveelheid poep tweederde minder met vers voer

Een nieuwe vergelijkende studie van de Universiteit van Illinois toont aan dat diëten gemaakt met ingrediënten van menselijke kwaliteit niet alleen zeer smakelijk zijn, maar ook zeer verteerbaar. En dat betekent minder poep om op te scheppen. Tot 66% minder.

Een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Illinois stelt vast dat niet alleen voedsel van menselijke kwaliteit verteerbaar is voor honden, maar het is zelfs beter verteerbaar dan veel hondenvoer. Het bewijs zit hem in het poepen. Voor het onderzoek werden vier verschillende “maaltijden” getest.

Het ging om gekoeld en vers voedsel van menselijke kwaliteit tegenover standaard brokjes, het voedsel wat de meeste honden krijgen.   Brokken worden gemaakt door de ingrediënten tot een deeg te pireren en vervolgens te extruderen en door een soort matrijs in de gewenste vorm persen.  De resulterende brokken worden vervolgens besproeid met extra smaak en kleur.

Swanson en zijn team voerden 12 beagles vier in de handel verkrijgbare diëten: een standaard geëxtrudeerd dieet (brokjes); een vers, gekoeld dieet; en twee verse diëten gemaakt met alleen USDA-gecertificeerde ingrediënten van menselijke kwaliteit. Deze verse diëten bevatten minimaal bewerkte ingrediënten zoals rundvlees, kip, rijst, wortelen, broccoli en andere in kleine stukjes of een soort ovenschotel. De honden consumeerden elk dieet gedurende vier weken.Onderzoeker Kelly S. Swanson viel het op hoeveel beter honden hetop  eten van menslijk voedsel deden dan op elke andere variant, zelfs gekoeld hondenvoer. Vers bereid voedsel van menselijke kwaliteit deed het zelfs beter dan bevroren hondenvoer.

De onderzoekers volgden het gewicht van de honden en analyseerden de microbiota in hun ontlasting. Het bleek dat de honden op brokjes meer moesten eten om op gewicht te blijven. Dit resulteerde in het produceren van 1,5 tot 2,9 keer zoveel uitwerpselen als honden op verse voeding. Bij mensen is dit ook zo trouwens, wie echt vers eten eet, in plaats van bewerkt eten (pakjes en zakjes).  Gemiddeld kunnen “vers voedsel mensen” met 500 kalorieen per dag minder af. Een dieet-idee wellicht.

Misschien nog interessanter was het effect van vers voedsel op het darmbioom. Hoewel er nog veel is dat we nog niet weten over microbiotica, was het niettemin zo dat de microbiële gemeenschappen die in verse voedselpoep werden aangetroffen, anders waren. De bacterien aangetroffen in de darmen en poep van vers gevoerde honden bleken heel anders, en beter. "Omdat een gezonde darm een ​​gezonde hond betekent", zegt Swanson, "zijn fecale microbiële en metabolietprofielen belangrijke gegevens voor de beoordeling van een gekozen dieet.  Zoals we in eerdere onderzoeken hebben aangetoond, waren de fecale microbiële gemeenschappen van gezonde honden die vers voer kregen, anders dan die van brok-gevoerde honden. Deze unieke microbiële profielen waren waarschijnlijk het gevolg van verschillen in de verwerking van het voedsel, de bron van de ingrediënten en de concentratie en het type voedingsvezels, eiwitten en vetten waarvan bekend is dat ze invloed hebben op wat door de hond wordt verteerd en wat de dikke darm bereikt voor fermentatie. "

 

In de handel verkrijgbare, vers bereide diëten bestaan ​​al tien jaar en ondanks anekdotische berichten over gezondheidsvoordelen, maakten sommige voedingsdeskundigen zich zorgen over een gebrek aan wetenschappelijk bewijs om het voeren van deze diëten te ondersteunen. Swanson publiceerde een eerdere studie bij hanen om aan te tonen dat dezelfde verse diëten van menselijke kwaliteit tot 40% beter verteerbaar waren dan brokjes, en zijn nieuwe onderzoek bij honden versterkt die bevindingen.

 

Honden verteren menselijke voeding beter en poepen minder