Barcelona treedt op: Bedelaar met hond vaak oostblokcrimineel
Op Facebook zien we ze regelmatig langskomen en meestal voorzien van talloze likes en hartjes. De dakloze man (of vrouw) met zijn hond, samen aan het bedelen. Het is een vertederend beeld vaak, en zeker omwille van die liefde voor het dier dat zo wordt tentoongesteld, wordt de portemonnee wat gemakkelijker getrokken.
Maar dat weten de bedelaars ook, zeker diegenen die gewoon georganiseerd uit het Oostblok komen om in het rijkere westen “aan de slag” te gaan. Dat merkte de politie in Barcelona, waar eind augustus ruim 20 honden van bedelaars in beslag werden genomen. Niet zelden waren de dieren ernstig verwaarloosd en mishandeld, of zaten ze onder de kalmerende drugs. Een Spaanse dierenwelzijnsorganisatie had daarover geklaagd bij politie en stadsbestuur. Maar slechts enkele maanden later zijn de bedelaars met nieuwe honden alweer terug in de straten van de Catalaanse hoofdstad.
Zo is er een echtpaar bekend dat in augustus al met 8 honden in drie dagen liep te bedelen. Nadat de dieren in beslag waren genomen, verscheen de man enkele dagen later weer met een Chihuahua en een Stafford op straat. Nadat ook die in beslag waren genomen en herplaatst werd het echtpaar nog regelmatig elders gezien met Golden retrievers, Staffords etc.
De pups worden stuk voor stuk snel even in Roemenië of Bulgarije, de thuislanden van de bedelaars, opgehaald om hier als tranen- en geldtrekker te fungeren. Soms gechipt, vaker niet. Van chihuahua’s tot labradors en american staffords, ze gebruiken ze allemaal. En de honden liggen vervolgens 12 uur of langer op vaak koude straten in de Spaanse winter, zonder verdere verzorging. In de zomer juist weer in zinderende temperaturen van 30 graden of meer, vaak zonder schaduw. "Ze liggen soms wel 12 uur achtereen zonder te bewegen. We hebben video's van gedrogeerde honden die onderworpen zijn aan extreem geweld," verklaart de woordvoerster van Solidarity Watch, Andrea Prada. De organisatie blijft patrouilleren in de straten van de stad en het misdrijf op social media aan de kaak stellen. Nu worden ook dagelijks posters opgehangen op plaatsen waar veel gebedeld wordt.
Het gaat hier uiteraard niet om mensen die noodgedwongen met hun huisdier op straat moeten wonen, maar om georganiseerde misdaad die de honden als extra verdienmodel gebruikt. Niet zelden blijken “bedelaars” meer dan 8 honden op hun naam te hebben staan, als de dieren al gechipt zijn.
Bedelen met dieren op de openbare weg is in Spanje verboden, maar de controlerende instanties erkennen dat het dier niet wordt verwijderd als het "geregistreerd is of als de eigenaar een bewijs toont van het Ministerie van Landbouw over het land van herkomst". Het controleert ook of het dier in "goede staat" is. Zo niet, dan wordt een boete opgelegd, maar het ministerie eist niet per definitie inbeslagname. Dat gebeurt pas na aandringen van dierenwelzijnsorganisaties.
De organisatie voor de bescherming van dieren in Barcelona kent dit verbod, en mede door hun aandringen werden dit jaar alleen al 43 honden en twee katten om deze reden in beslag genomen. De gevorderde dieren worden overgebracht naar gemeentelijke asielen en ter adoptie opgegeven.
De honden vergezellen ook drugsverslaafden die om aalmoezen vragen. Ze bedelen onder meer rond de bekende Ramblas. Klagende bedelaars daar laten weten dat ze veel minder geld krijgen nu hun honden weg zijn.
Ook in Nederland en België zijn de grootstedelijke bedelaars met honden met enige regelmaat afkomstig uit het Oostblok, en veel minder “zielig” dan ze doen aanzien. In ieder geval de ‘bedelaar’, de hond verdient beter…