Nationaal erkend, de regels op een rij
In 2018 heeft het bestuur van de Raad van Bheer besloten dat buitenlandse rassen – die nog niet door de FCI zijn erkend, maar wel door een FCI erkende kennelclub, contractpartner of associatiepartner – door de Raad van Beheer nationaal erkend kunnen worden en ingeschreven worden in het Voorlopig Register (VR).
Dat inschrijven geschiedt dan door de importprocedure of middels een aankeuring.
Opname in het VR betekent dat deze honden dezelfde mogelijkheden krijgen als de honden die zijn ingeschreven in het hoofdstamboek (NHSB). De enige uitzondering is dat deze honden op shows alleen het CAC kunnen behalen en niet het CACIB, dit omdat deze rassen nog niet de FCI erkenning hebben.
Maar hoe werkt dat nou precies? Wat mag er wel en wat niet?
Eigenlijk mogen honden van de nationaal erkende rassen hetzelfde als de door de FCI internationaal erkende rassen. Maar dan dus wel in Nederland en niet daarbuiten, tenzij de kennelclub van dat andere land óók een nationale erkenning heeft afgegeven voor dat ras.
Een nationaal erkend ras mag in Nederland showen.
Dat betekent dat ook honden van een nationaal erkend ras met een afstammingsbewijs uit een ander FCI-land, en ook woonachtig in een ander land, in Nederland mogen showen.
De rassen die Nederland nationaal erkend heeft, kunnen hier gewoon komen showen en kunnen op Nederlandse tentoonstellingen hun CAC’s en Nederlandse Kampioenstitel behalen op hun buitenlandse (stamboek)nummer.
Wij hebben de rassen nationaal erkend en daarom dit geldt ook voor buitenlandse rasvertegenwoordigers; ongeacht of zij in hun thuisland wel of niet erkend zijn.
Een nationaal ras mag in Nederland gefokt worden.
De nakomelingen uit een nest van een nationaal erkend ras komen in het VR, en krijgen dus een normaal afstammingsbewijs.
Ze mogen net als hun ouders ook op shows worden uitgebracht en indien van toepassing mogen ze ook deelnemen aan bijvoorbeeld jachtproeven of andere wedstrijden. Net als hun ouders.
Een hond van een nationaal erkend ras kan in Nederland in het Voorlopig Register (VR) worden ingeschreven. Dit gebeurt normaal gesproken via de importprocedure. Hiervoor moet de hond wel in het bezit zijn van een originele nationaal-erkende stamboom en eventuele bijbehorende papieren.
Een hond van een nationaal erkend ras die niet in het bezit is van een originele nationaal-erkende stamboom kan in Nederland worden aangekeurd en op die wijze in het VR worden ingeschreven.
De aankeuring moet via de Raad van Beheer worden aangevraagd. De keuring geschiedt door twee keurmeesters die voor het ras benoemd zijn. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan dit soms enige tijd duren.
Als de hond wordt goedgekeurd wordt hij ingeschreven en krijgt hij naast de VR-stamboom dus ook een registratiebewijs.
Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.
Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden
Welke rassen zijn er nu erkend?
Dat is onderstaande lijst:
- Barbado da Terceira
- Biewer Terrier
- Boerboel (aanvraag loopt nog)
- Bolonka Zwetna (aanvraagt loopt nog)
- Cão de Gado Transmontano
- Chodsky Pes (Boheemse Herdershond) [inmiddels FCI-erkend]
- Miniature American Shepherd
- Polski Spaniel Mysliwski (Poolse Jacht Spaniel)
- Prazsky Krysarik (Praagse Rattler) [inmiddels FCI-erkend]
- Vostochno Evropeyskaya Ovcharka (Oost-Europese Herder)
Zoals te zien is lopen er nog twee aanvragen.
Wie een ras wil laten erkennen dient dat aan te vragen bij de Raad van Beheer. Er wordt nadrukkelijk gekeken of het om een ras gaat waar geen negatief imago aan kleeft en of het niet gaat om een ras met extreme uiterlijke kenmerken.
Dit wordt dus per ras beoordeeld.
Wie over het aanvragen van zo'n nationale erkenning meer wil weten kan dus contact opnemen met de Raad van Beheer.