• Nationaal erkende rassen vanaf 2019 op shows

Nationaal erkende rassen vanaf 2019 op shows

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nationaal erkende rassen vanaf 2019 op shows

do, 12/13/2018 - 17:02

In het Kynologisch Reglement wordt de mogelijkheid geboden buitenlandse rassen – die (nog) niet door de FCI zijn erkend – nationaal te erkennen. Deze rassen worden dan in het Voorlopig Register van de Nederlandse stamboekhouding (VR) ingeschreven. 

De Raad van Beheer heeft onlangs de eerste zes rassen toegelaten, Dogzine berichtte hier al eerder over.
Het gaat om een zestal rassen, te weten:

  • Barbado da Terceira
  • Cão de Gado Transmontano
  • Chodsky Pes (Boheemse Heder)
  • Miniature American Shepherd
  • Prazsky Krysarik (Praagse Rattler)
  • Vostochno Evropeyskaya Ovcharka (Oost-Europese Herder)

Deze rassen kunnen zich laten registreren in het Nederlands Honden Stamboek en zo deelnemen aan de evenementen waar die NBHS-stamboom voor nodig is.

Maar het mogen deelnemen aan shows in Nederland betekent natuurlijk ook dat er dan keurmeesters moeten zijn die de rassen kennen, anders wordt dat keuren een lastige zaak. Omdat de rassen in hun eigen land erkend zijn en verder meestal niet of nauwelijks in andere landen zijn ze relatief onbekend. De Raad besloot daarom speciaal hiervoor een seminar te organiseren. 

Dat seminar werd in de week voorafgaand aan de Winner georganiseerd. De zes nieuw erkende rassen waren uiteraard uitgenodigd en de keurmeesters die belangstelling hadden, en ofwel allrounder waren, ofwel groepskeurmeester, ofwel bevoegd voor de sectie waarbinnen het ras in kwestie geplaatst is, waren ook present.

De rassen werden gepresenteerd en er werd duidelijke uitleg gegeven door de kenners die er uiteraard zijn; dat zijn de mensen die zich hard hebben gemaakt voor de erkenning van hun ras. Per 1 januari 2019 zullen er nu dus benoemde keurmeesters zijn voor deze rassen. 

Nog niet alle shows van het komend jaar realiseren zich dat deze nieuwe rassen ook op hun lijst moeten worden geplaatst maar de Raad zei er alle vertrouwen in te hebben dat een en ander tijdig voor elkaar zal zijn en dus goed geregeld zal worden.