• Nieuw outcross-nest geboren bij de Saarloos

Nieuw outcross-nest geboren bij de Saarloos

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuw outcross-nest geboren bij de Saarloos

zo, 02/18/2018 - 15:13

Bij de Saarlooswolfhond wordt al enkele jaren gefokt binnen een outcrossprogramma om zo vreemd bloed in te kruisen. De populatie is erg klein en genendiversiteit is een groot probleem.

Op zaterdag 17 februari is er voor de eerste maal een F1 outcrossnest geboren uit een teef van een vreemd ras en een Saarloosreu. Tot nog toe was dat steeds andersom. Dit was vooral om administratieve redenen: de pups krijgen het ras van hun moeder toebedeeld. Maar daardoor worden de genen wel anders doorgegeven dan wanneer er een teef van een ander ras wordt gebruikt.
Binnen de outcrossprogramma's is dit bekend maar tot op heden was er nog geen nest van een teef van een ander ras geboren. De primeur hiervoor kreeg de Elandhond van Marijke Saarloos: haar teefje werd gedekt door een Saarlooswolfhondreu. De pups zullen in het stamboek van de Saarlozen worden ingeschreven, in de Bijlage wel te verstaan.

Marijke Saarloos, de dochter van de schepper van het ras, liet weten: Op zaterdag 17 februari heeft Nanna 6 pups ter wereld gebracht 2 reutjes en 4 teefjes, allen wolfsgrauw. De eerste kwam om 11.15 en de laatste om 17.00. Hun gewicht loopt van 295 gr tot 495 gr Alle zijn levendig en drinken goed, De bevalling verliep volgens het boekje. Dit is de eerste generatie Noorse Elandhond x Saarlooswolfhond van het AVLS outcrossprogramma.

dossier