• Honden uit Le Briqueterie naar wildpark
  • Honden uit Le Briqueterie naar wildpark
  • Honden uit Le Briqueterie naar wildpark

Honden uit Le Briqueterie naar wildpark

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden uit Le Briqueterie naar wildpark

vr, 03/02/2018 - 14:36

Afgelopen mei werden er 119 Saarloos- en Tsjechische wolfhonden (en kruisingen daarvan) in beslag genomen bij Le Briqueterie, een fokkerij in de Franse Ardennen die gerund werd door keurmeester Cornelia Keizer. In beslag genomen is feitelijk niet het juiste woord, want –onder druk van de omstandigheden- besloot Keizer op het laatste moment de honden ‘vrijwillig’ af te staan. De zaak zorgde voor veel beroering in de Saarloos-wereld, zeker omdat de toch al controversiële Keizer de honden behoorlijk verwaarloosd had. Ze leefden onder slechte omstandigheden, waren voor het merendeel ondervoed en zeer slecht gesocialiseerd. Dogzine schreef daar al eerder over.

Alle 119 meegenomen honden werden ondergebracht op diverse plaatsen onder auspiciën van de SPA, nadat de Cellule Anti Trafic de dieren had weggehaald. Een operatie die twee dagen duurde. Tegen Keizer werd een rechtszaak aangespannen en de fokster werd veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf. Keizer ging in beroep, en de behandeling van dat beroep laat nog op zich wachten. Meer nieuws is er zojuist over de 119 honden gekomen, op 19 na hebben ze allemaal een nieuw en beter onderkomen gevonden.

Van de honden waren er tien dusdanig wild, dat leven in een huisgezin bij voorbaat uitgesloten was. Ondanks alle pogingen van vrijwilligers en experts bij de SPA’s bleek het niet mogelijk deze dieren om te vormen tot huishond. Voor deze tien is nu een heel mooie oplossing gevonden, ze zijn als roedel in een natuurpark ondergebracht, waar ze feitelijk weer “wolf” worden, en waar ze nu inderdaad half verwilderd over een groot terrein kunnen zwerven. De dieren zijn wel gesteriliseerd, zodat er geen grote roedel zal ontstaan. Onderstaande video van de SPA toont hoe de dieren nu leven en het moment van hun “vrijlating”.

Maar ook voor de overige bijna 90 dieren was het niet eenvoudig. Een langdurig proces van socialisatie door vrijwilligers, gedragsdeskundigen en dierenartsen was nodig  om deze dieren vertrouwd te maken met hun omgeving en met mensen. "De Tsjechische wolfhond en Saarloos-wolfhonden waren angstige honden, ze hadden behoorlijk zware gedragsproblemen. Sommigen hadden nog nooit gras gezien", zegt Julien Soubiron, hoofd van de Cellule Anti Trafic.

Desondanks zijn deze bijna 90 honden, na heel strenge selectie op de nieuwe eigenaren, nu allemaal ondergebracht in een gewoon huisgezin. Mensen die kozen voor een van de dieren moesten een strenge selectie doorlopen, en af en toe werden adopties ook geweigerd omdat de potentiële baas niet aan het gewenste profiel voldeed.

Voor de nieuwe eigenaren die wel geselecteerd werden was het ook een zware weg. Een van de nieuwe “bazen” ging in vier maanden tijd 50 keer langs bij de opvang, om de hond stap voor stap vertrouwen te geven. Sinds 19 oktober jl. is de hond pas bij de nieuwe eigenaar thuis. “Ze blijft beetje bij beetje vooruitgaan. Liskafox was 6 maanden oud toen ze werd meegenomen door de SPA. Nu, na bijna een jaar ontdekt ze gewone dingen in huis...” (zie video hierboven).

Ongeveer 19 honden zitten nog in de opvang, hun resocialisatie is nog (lang) niet voltooid. 

Rondom de hele fokkerij van Le Briqueterie speelt nog veel meer. Binnenkort meer hierover...