• AKC erkent twee nieuwe rassen
  • AKC erkent twee nieuwe rassen

AKC erkent twee nieuwe rassen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

AKC erkent twee nieuwe rassen

ma, 01/06/2020 - 12:59

De AKC, de American Kennel club, heeft twee nieuwe rassen erkend per 1 januari jl: de Barbet en de Dogo Argentino zijn toetreden tot de lijst van erkende rassen die in de VS nu 195 rassen telt.

De Barbet is de hier al veel langer bekende waterhond uit Frankrijk en gaat deel uit maken van de “sporting group” groep, volgens de AKC. Daarin zitten al honden als de American Water spaniel, de Chesapeake bay retriever en de Cocker spaniel.

De dogo Argentino is van een andere orde. Deze is ingedeeld in de "werkende" groep. "Dogo's zijn zelfverzekerd, moedig, loyaal en aanhankelijk met hun familie," zegt de AKC over het ras. Maar, zo waarschuwen ze, ze zijn niet voor elke hondeneigenaar geschikt vanwege hun "sterke bewakingsinstincten" en territoriale neigingen.

In de Working Group komen we verder honden tegen als de Airdale terrier, de Akita en de Malamute.

Om een ​​ras te laten erkennen door de AKC, moeten er minimaal 300 tot 400 honden van het ras zijn in ten minste 20 verschillende Amerikaanse staten. Er moet ook een officiële rasvereniging zijn, bestaande uit eigenaren en fokkers van het ras..

Het hondenras kan dan in aanmerking komen om te concurreren in de Miscallaneous Classe, waar honden meestal meer dan drie jaar “in de wacht” zitten. Van daaruit kan het ras officieel worden erkend, wat betekent dat het in aanmerking komt om deel te nemen aan AKC-evenementen.

In 2018 werden o.a. het Nederlands Kooikerhondje en de Grand Basset Griffon Vandeen erkend.  Vorig jaar kwam de Azawakh daarbij. De langst erkende hond binnen de AKC is de Pointer (1878), gevolgd door de Chesapeake Bay Retriever (zelfde jaar), de cocker en de Clumber Spaniel, de Gordon Setter, Ierse Setter, Ierse Water Spaniel en de Sussex Spaniel.