• Mysterieuze ziekte in Noorwegen: de laatste feiten

Mysterieuze ziekte in Noorwegen: de laatste feiten

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mysterieuze ziekte in Noorwegen: de laatste feiten

ma, 09/09/2019 - 23:36

Dagelijks druppelt er nieuws binnen over de situatie in Noorwegen, waar de afgelopen tijd opvallend veel honden plotseling ernstig ziek zijn geworden.

Tussen de nieuwsberichten bevinden zich inmiddels ook veel onjuistheden, maar dit zijn de (bevestigde) feiten van maandag 9 september 2019:

  • Op maandagochtend 9 september zijn vier nieuwe ziektegevallen gemeld en bevestigd.
  • Op zondag 8 september zijn nog eens drie honden onderzocht middels autopsie. Bij twee van de drie is de bacterie Providencia Alcalifaciens aangetroffen. Eerder al werd dezelfde bacterie bij andere onderzochte honden gevonden. In totaal nu bij zeven honden, waarvan één levend en zes tijdens autopsie. Bij de laatste drie honden is de andere eerder genoemde bacterie Colostridium Perfringens niet aangetroffen.
  • Bij de laatste drie onderzochte honden was hetzelfde ziektebeeld gevonden: een erg bebloed slijmvlies van de darmen.
  • Er wordt nu op nog grotere schaal analyse gedaan naar de omvang van het probleem. In totaal 2000 dierenartsen in het land ontvingen een SMS en e-mail met daarin het verzoek om informatie te verschaffen over het aantal honden met hetzelfde ziektebeeld dat zij in hun kliniek hebben gezien sinds 1 augustus van dit jaar. De symptomen waar het om gaat is bloederige diarree, braken en een snel verslechterende algemene toestand. Honden die in dit beeld passen moeten door de dierenarts worden gecontacteerd om een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is al ingevuld door enkele tientallen eigenaren van zieke honden van de laatste tijd, de antwoorden worden gebruikt om mogelijke aanknopingspunten te vinden.
  • Het veterinair instituut roept dierenartsen ook op om indien mogelijk monsters op te sturen van honden waarbij een bloederige darmontsteking is gediagnosticeerd. Het monster is bij voorkeur genomen voordat de behandeling met antibiotica is begonnen.
  • Het veterinair instituut accepteert nog steeds nieuwe honden voor autopsie.
  • De Noorse Kennelclub heeft alle evenementen tot en met 16 september geannuleerd. Ook stuurt men het Noorse nationale team niet naar kampioenschappen in het buitenland en wordt Noorse hondeneigenaren geadviseerd om voorlopig niet deel te nemen aan evenementen in het buitenland met de hond.