• Zieke honden in Noorwegen, de laatste feiten

Zieke honden in Noorwegen, de laatste feiten

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Zieke honden in Noorwegen, de laatste feiten

zo, 09/08/2019 - 21:45

Er zijn nog steeds veel geruchten over de ziekte die in Noorwegen heerst, maar er zijn nog geen feiten over de oorzaak.
Een aantal feiten is er wel en die zetten we voor u op een rij.

Het probleem doet zich niet alleen voor in Oslo.  Er zijn gevallen met vergelijkbare symptomen gemeld door heel Noorwegen.

Het gaat niet om salmonella. Daarop is onderzocht en er zijn geen salmonella-sporen gevonden.

Het gaat niet om Campylobacter: ook hierop is gezocht en dit is niet gevonden.

Het is geen rattengif of iets vergelijkbaars. Op basis van de eerste autopsies van overleden honden heeft het Veterinair Instituut rattengif en soortgelijke specifieke vergiftigingen kunnen uitsluiten als mogelijke doodsoorzaak. De gestorven honden hebben geen inwendig letsel dat verenigbaar zou zijn met een dergelijke vergiftiging. Deze uitsluiting omvat overigens niet alle soorten toxines die van nature kunnen voorkomen.

Verder laat het Noorse veterinair instituut weten dat er geen kosten worden berekend voor de autopsies die worden uitgevoerd na overleg tussen de dierenarts, de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid en het Veterinair Instituut. Alle kosten worden gedragen door het Veterinair instituut.

Waarschuwingen voor dierenvoeding zijn onnodig en niet juist. Op social media doen er geruchten de ronde over problemen van een aantal specifieke diervoeders. Het Veterinair Instituut heeft geen informatie dat dit de juistheid veroorzaakt, integendeel, er wordt een breed scala aan voederproducten gezien  in het materiaal dat er tot nu toe is – iets wat de complexiteit van de zaak onderstreept. Voer is slechts een van de vele verschillende "sporen" die worden opgevolgd, waaronder water, schimmels, parasieten, bacteriën en virussen, enz.

Het Noorse Veterinair Instituut moedigt hondeneigenaren met honden met een verminderde algemene conditie en diarree aan om contact op te nemen met hun dierenarts of dierenkliniek.

De Noorse Kennelclub adviseert een reeks hondenevenementen voorlopig op te schorten of af te gelasten. Welke dat precies zijn is te vinden op hun website.
Het gaat nadrukkelijk niet om verboden, maar om adviezen.
De organisatoren leggen die adviezen zeker niet naast zich neer: alle genoemde evenementen op de lijst van de NKK zijn daadwerkelijk afgelast.