Koreaanse hondenhulporganisatie euthanaseerde honderden "geredde" honden
Een van de meest prominente dierenasielen van Zuid-Korea is opgeschrikt door een schandaal rondom euthanasie van enkele honderden honden. Dat meldt CNN. Het asiel zou een no-kill-shelter zijn, maar desondanks werden er 230 honden ingeslapen.
Twaalf medewerkers van Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE) eisten deze week het ontslag van de directeur, Park So-yeon, nadat een klokkenluider naar voren was gekomen die beweerde dat er in de afgelopen drie jaar in het geheim meer dan 230 honden het leven lieten. Daaronder zaten ook hoogdrachtige teven die vlak daarvoor uit hondenslagerijen zouden zijn “gered”.
In een online gepubliceerde verklaring gaf Park toe dat sommige dieren in het CARE-dierenverblijf zijn geëuthanaseerd, maar zij zei dat het een beperkt aantal was en alleen als laatste redmiddel voor zieke honden werd gedaan. Echter, gisteren, 5 februari, heeft So-yeon toegegeven dat de dieren die ze redde van de vleesindustrie bij aankomst gelijk werden geeuthanaseerd. En dat terwijl er tonnen aan hulpgelden werden opgehaald.
CARE is een van de organisaties die strijdt tegen de Dog Meat Trade in Zuid Korea. Het asiel kreeg in 2017 nationale aandacht nadat president Moon Jae-in een “presidentiële hond", genaamd Tory, uit het asiel koos. Moon, een voorstander van het promoten van dierenrechten, poseerde voor foto's met CARE-medewerkers, inclusief de directeur.
Vorige week vertelde een senior manager van CARE, Lim Hee-jin, aan de Zuid-Koreaanse onderzoekswebsite Newstapa dat Park in het geheim honden jarenlang had geëuthanseerd. Het ging hierbij ook gewoon om gezonde honden. Onder de ingeslapen honden zaten ook honden die vorig jaar met veel media-aandacht werden gered bij een vleesbedrijf. Van de 44 daar geredde honden zouden er uiteindelijk zes geadopteerd zijn, 22 werden gedood. Dat gebeurde niet later, maar de honden werden door medewerkers van CARE regelrecht van de vleesfabriek naar een dierenarts gereden waar ze een spuitje kregen. Er was niet eens tijd om een foto van hen te nemen, aldus Newstapa. Ze verkregen inderdaad bewijs van de aantallen.
Het Koreaanse programma onthult verder dat Park probeerde zijn onrechtmatige euthanasie te maskeren toen het begon uit te lekken door snel andere honden te kopen en die met valse chips uit te rusten, om zo te doen alsof de dieren nog in het asiel verbleven.
Op een persconferentie deze week, online uitgezonden, protesteerden medewerkers van CARE met borden met teksten als "Park moet aftreden" en "CARE-personeel werd misleid." Newstapa kreeg ook inzicht in de facturen van een destructiebedrijf, waaruit blijkt dat het aantal van 230 honden zeker klopt.
Verschillende sprekers werden overmand door emotie, en barstten in tranen uit terwijl hun collega's spraken over hun wanhoop bij het zien van het nieuws.
"Ik schaam me heel erg voor de dieren die zonder reden zijn gestorven", zei Lee Mi-hee, die bij CARE werkte en twee en een half jaar lang honden redde.Ze legde de oorzaak van de situatie bij een breder patroon van twijfelachtig gedrag door Park, waaronder 'dwangbevelen, willekeurige reddingen en het achterlaten van ongeplande chaos die de werknemers vervolgens op dienden te lossen'.
In een verklaring die is geüpload naar de sociale media van CARE, zei Park dat het asiel "hun best had gedaan om hen te redden, maar dat sommige dieren in extreme omstandigheden om verschillende redenen moesten worden opgegeven".
Veel mensen die jarenlang geld doneerden aan CARE zijn daar nu mee gestopt. De overgebleven –betrouwbare- medewerkers vrezen nu voor het leven van de nu nog 600 honden in de opvang van CARE, nu de financiering opdroogt. Op de website en op Facebook reageert CARE niet op de ontstane situatie. Dogzine heeft om meer informatie gevraagd.
Bij de foto: Campagnefoto van CARE, niet de genoemde honden uit het artikel.
(Voor de goede orde, CARE Nederland is een heel andere organisatie dan CARE Korea, de eerste handelt om mensen, de tweede om dieren. Beide organisaties staan volledig los van elkaar en hebben niets met elkaar te maken)
bron