• Noord-Korea doet honden in de ban

Noord-Korea doet honden in de ban

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Noord-Korea doet honden in de ban

di, 08/18/2020 - 10:17

Noord-Korea wil het houden van honden als huisdieren verbieden. De voornaamste reden is dat de voedselvoorraden in het land, dat al jaren onder voedseltekorten lijdt, nu helemaal dreigen op te raken.

Dat vertelde een anonieme bron aan de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo. Als reden wordt opgegeven dat het houden van honden een typische vorm van kapitalistische decadentie is, een schande in het streng communistische land. Daarnaast lijkt de maatregel er ook op gericht om vooral de stijgende onvrede onder de arme bevolking te onderdrukken, honden als huisdier is vooralsnog vooral voorbehouden aan de elite in hoofdstad PyongYang. Op het platteland zijn honden ofwel werkhonden, ofwel houdt men varkens en kippen als vee voor voedsel. Ernstige moessonregens hebben de toch al erbarmelijke voedselsituatie verergerd.

Volgens de bron heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juli een verbod uitgevaardigd op het bezit van huisdieren en het aan de kaak stellen als "een 'besmette' trend door de burgerlijke ideologie." Autoriteiten hebben huishoudens met honden als huisdier geregistreerd en dwingen de eigenaren nu om de dieren op te geven of nemen ze met geweld in beslag om in te laten slapen." Sommige honden worden naar door de staat gerunde dierentuinen gestuurd of verkocht aan hondenvleesrestaurants, aldus de bron.

Eigenaren van huisdieren "vervloeken Kim Jong-un achter zijn rug", maar kunnen weinig doen in het totalitair gerunde land.

Kim Jong-un riep enige jaren geleden al dat er meer hondenvlees gegeten moest worden.

Dierenrechten staan ​​nog lager op de agenda van het regime dan mensenrechten. Het bezit van huisdieren werd lange tijd beschouwd als westerse decadentie, maar de houding leek te zijn versoepeld nadat het noorden in 1989 het Wereldfestival voor jongeren en studenten organiseerde en de elite van Pyongyang begon te pronken met dure schoothondjes als statussymbolen.

Een overloper zei dat deze maatregelen meestal zonder veel enthousiasme worden uitgevoerd, maar deze keer strenger lijken.

In oktober 2018 presenteerde Kim zelf een paar 'phungsan' honden aan Moon Jae-in, de Zuid-Koreaanse president, als symbool van de groeiende ontspanning tussen de twee naties. De Phungsan is de nationale hond afkomstig uit de bergen van Noord-Korea en zeldzaam. Noord-Koreaanse, door de staat gecontroleerde nieuwsbronnen, maken nog geen melding van de nieuwe maatregelen.