• Eerste Chinese stad overweegt stop op eten van wilde dieren en huisdieren

Eerste Chinese stad overweegt stop op eten van wilde dieren en huisdieren

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Eerste Chinese stad overweegt stop op eten van wilde dieren en huisdieren

do, 02/27/2020 - 14:14

Wordt het eten van wilde dieren en huisdieren dadelijk verboden in Shenzen? Meerderheid inwoners lijkt voorstander...

Nadat de centrale Chinese overheid een verbod heft uitgevaardigd op het eten van wilde dieren, wil de stad Shenzen daar -mogelijk-  nog een stapje bovenop doen. De lokale wetgever in Shenzen heeft aan de inwoners van de miljoenenstad gevraagd hoe zij tegen het verbod op het eten van wilde dieren, maar ook van andere dieren aankijken.

In een verklaring die dinsdag op de officiële website is geplaatst, zei het Permanent Comité van het People's Congress van de stad Shenzhen dat de voorgestelde aanpassing van de wet tot doel heeft om de niet af te leren gewoonten mensen om wilde dieren op te eten te stoppen, en zo de biologische en ecologische veiligheid te beschermen en gezondheidsrisico’s voor de bevolking te beperken

In het wetsontwerp staat een verbod op de consumptie van alle in het wild levende landdieren, ongeacht of ze op de beschermingslijst (“rode lijst”) in China staan ​​of niet. De consumptie van gedomesticeerde en gefokte wilde dieren is ook verboden, aangezien het huidige toezichtsysteem voor gedomesticeerde en gefokte wilde dieren niet voldoende veilig is, en er onvoldoende mogelijkheden zijn om de voedselveiligheid te waarborgen. Hiermee worden slangen, insecten, vogels en schildpadden om veiligheidsredenen ook uitgesloten van de eetbare lijst. Tot slot mogen ook katten en honden, en onderzoeksdieren, niet langer worden gegeten.

Het ontwerp geeft ook een "witte lijst" die twee categorieën eetbare dieren omvat, namelijk vee en pluimvee, zoals varken, rund, geit, schapen, ezel, konijn, kip, eend, gans, duif en vis- en schelpdieren.

Producten afkomstig van dierproductie, zoals honing, vogelnestjes en Chinese boskikkers blijven gewoon op de “eetbare lijst” staan. Op het alsnog eten van “verboden” diersoorten komen forse geldboetes te staan.

Uit een enquête van nieuwsportaal Sznews bleek dat bijna 95 procent van de mensen het erover eens was dat het eten van in het wild levende dieren verboden moet worden. Nog eens 29,3 procent stemde tegen het eten van gefokte dieren zoals schildpadden, slangen, vogels en insecten, 73 procent tegen dieren en aanverwante producten die voor onderzoek werden gebruikt en 70 procent tegen huisdieren. Op de Chinese Twitter, Weibo, wordt opgeroepen om de wetten in Shenzen nationaal geldend te maken.

\Vooralsnog loopt Shenzen, het voorbeeld voor de 21e eeuw in China, hier ver mee voor op de rest van het immense land. Shenzen, de zusterstad van HongKong, ligt ruim 500 kilometer van Yulin, waar hond nog altijd als culinair hoogstandje wordt gezien.