• BokNal, 5 miljoen honden jaarlijks naar de slachtbank in Zuid Korea
  • BokNal, 5 miljoen honden jaarlijks naar de slachtbank in Zuid Korea

BokNal, 5 miljoen honden jaarlijks naar de slachtbank in Zuid Korea

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

BokNal, 5 miljoen honden jaarlijks naar de slachtbank in Zuid Korea

zo, 07/03/2016 - 20:24

Yulin is veruit het bekendste, maar ook Zuid Korea kent zijn hondenfestival: BokNal. Om precies te zijn Sambok/Boknal, en dat staat weer voor "drie-dagen-honden-eten-feest." Het wordt op de drie warmste dagen van de zomer gevierd, waarbij "Hete maaltijden en koele dranken" centraal staan.  In tegenstelling tot Yulin is Sambok/Boknal wel geworteld in een langere traditie. Bok Nal is letterlijk "Hondendag" en de drie dagen, niet noodzakelijkerwijs op een rij, zijn voor Koreanen een reden om "Dog Stew" Boshintang, mongmongtang of yeongyangtang  te eten, alhoewel er langzamerhand wel een beweging is om de hond te vervangen door samyetang, ginseng chicken, kip dus. Toerismesite "TheSoulofSeoul" adverteert overigens nog gewoon met de hondenstamppot Ïf you are not ready for this dish..." maar geeft wel aan dat dde jongere generatie voor kip of paling gaat, en de hond vooral door ouderen wordt gegeten. Seoel alleen kent overigens al ruim 500 "hondenvlees-restaurants"

 

Er zijn nog wat verschillen met Yulin. Is China nog een communistisch dictatoriaal land waarin handelsbelangen spelen, Korea (het zuiden) is een min of meer democratisch land wat nauw verbonden is met het Westen. Grote bedrijven als Samsung, Kia etc. zijn Koreaans. Minder plezierig, Korea kent in tegenstelling tot China wel commerciële dogfarms waar honden worden gefokt voor consumptie en als vechthond. De wetten rondom dit soort fokkerijen zijn vaag, ze zijn overwegend semi-legaal, maar de overheid weigert nog altijd dit aan te pakken, juist omdat het eten van honden in Korea als traditie gezien wordt. In het relatief kleine land worden jaarlijks rond de vijf miljoen honden uitsluitend voor consumptie gefokt. Doordat ze -vergelijkbaar met megastallen voor ander vee in Europa- volgespoten worden met antibiotica en andere hormonen vormt het vlees feitelijk een indirect gevaar voor de volksgezondheid.

Vanaf het moment dat de honden in de farms geboren worden krijgen ze het uiterste minimum om te overleven, en staan ze bloot aan  onvoorstelbare marteling, zijn honden opgesloten in krappe, vieze, verhoogde kooien zonder bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Ze krijgen geen water, oefening, gezelschap of medische zorg, en ze nooit voelen ze de grond onder hun voeten. Hun trommelvliezen worden doorboord om te voorkomen dat ze blaffen. Op klaarlichte dag, vaak in het bijzijn van andere levende honden, worden ze  geëlektrocuteerd, opgehangen, geslagen, hun keel doorgesneden of worden ze gekookt of levend verbrand.

Doordat Seoel geen World dog Show organiseert op korte termijn, zijn de protesten tegen BokNal minder heftig en meer onbekend. Zuid Korea is echter gewoon FCI-lid, bij monde van de Korea Kennel Federation in  Seoul. Op hun website is niets maar dan ook niets te vinden over dit festival of enige reactie daarop. Ook de FCI, die wel posters heeft ontwikkeld tegen Yulin, heeft geen directe actie gericht op Zuid Korea.

Diverse actiegroepen zijn ofwel direct in Korea in actie om slachthuizen te sluiten, waaronder Marc Chang, ofwel voeren politiek actie via petities. Zie onder meer koreandogs.

KoreanDogs et.al.