• Hongarije pakt diverse verdachte dierenartsen op wegens valse uitgifte papieren

Hongarije pakt diverse verdachte dierenartsen op wegens valse uitgifte papieren

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hongarije pakt diverse verdachte dierenartsen op wegens valse uitgifte papieren

do, 06/24/2021 - 15:39

Flinke klap in aanpak illegale handel

Een mogelijke gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar, die kans loopt een hoofddierenarts uit Hongarije. Hij zou, samen met andere reguliere dierenartsen, mee hebben gewerkt aan de illegale uitvoer -en invoer in andere EU-landen-  van pups. Dat meldt de Hongaarse krant Magyar Narancs.

Het onderzoekend parket heeft samen met de politie in mei onderzoek gedaan op elf locaties in de provincie Békés. Het OM nam een ​​aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal en contant geld in beslag. Volgens de gegronde verdenking kwamen de hoge officiële dierenarts, een dienstdierenarts, verschillende hondenhandelaren en personen die andere technische en logistieke taken uitvoerden overeen om puppy's van Hongarije naar andere EU-lidstaten te vervoeren in strijd met de relevante wettelijke bepalingen.

De hondenhandelaren zouden volgens de overeenkomst puppy's gekocht hebben die jonger zijn dan toegestaan voor de rabiësvaccinatie die vereist is voor internationale handelDe dienstdierenarts gaf blanco dierenpaspoorten uit voor vervoer zonder enig onderzoek of interventie van de dieren, voerde vervolgens de fictieve gegevens in de registers in met de hulp van de hoge officiële dierenarts, controleerde de geschiktheid van de dieren voor vervoer zonder onderzoek en gaf de certificaten die de zendingen vergezellen.

De invallen vonden plaats bij lokale dierenartsenpraktijken, waarvan de eigenaar eerder een officiele rol vervulde in een vorige regering onder premier Orban. De eigenaar zou ook grote belangen in de landbouw hebben.  De autoriteiten hebben geen namen van de opgepakte personen vrijgegeven, een van de verdachten zit volgens de krant nog in hechtenis.

Voor zover bekend hebben de opsporingsinstanties ook geheime geluidsopnamen in hun bezit, die samen met de bekentenissen al een echte troef zijn voor de formulering van de toekomstige aanklacht. 

Foto alleen als illustratie

dossier