• Zware strafeis tegen Belgische broodfokker (update 19 maart)

Zware strafeis tegen Belgische broodfokker (update 19 maart)

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Zware strafeis tegen Belgische broodfokker (update 19 maart)

ma, 03/19/2018 - 15:25

Gerd W., de broodfokker die duizenden honden zwaar verwaarloosde en mishandelde, is door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. Bovendien krijgt hij een levenslang verbod op het houden van huisdieren. Als hij dat verbod naast zich neerlegt, moet hij een dwangsom van 250 euro per vastgestelde overtreding betalen. Update van 19 maart 2018.

Belgie lijkt ernst te maken met de aanpak van de illegale broodfok. De officier van justitie, in België procureur geheten, eist 6 maanden gevangenisstraf (onvoorwaardelijk), 12.000 euro boete en een levenslang houdverbod tegen Gerd W. uit Antwerpen. Volgens dierenwelzijnsorganisatie GAIA heeft de man jarenlang duizenden honden ernstig verwaarloosd en mishandeld om er op een perverse manier profijt uit te halen.

De zaak tegen Gerd W. kwam in maart 2016 aan het rollen nadat zijn bedrijf Just Dogs failliet ging. W. baatte via die vennootschap de Antwerpse Puppykennel en de Kempenaars Kennel in Kasterlee uit. De meer dan vierhonderd honden die in de kennel in Kasterlee waren ondergebracht, waren verwaarloosd en ondervoed. Ze hadden vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels en darmparasieten. Een poging van W. de dieren te verkopen aan een van zijn andere fokbedrijven, Dogs Unlimited, van kennel Milando Breeding, mislukte toen de honden in beslag werden genomen. Dogs Unlimited ging ook failliet in 2017.
GAIA diende op 16 maart 2016 een klacht in bij het parket in Antwerpe, nadat de curator de organisatie had gebeld. Een getuige liet tegenover Het Laatste Nieuws weten: “”Toen ik de 75 honden in het asiel zag, was ik serieus verbolgen. Om maar snel even enkele schrijnende voorbeelden op te noemen: een blinde husky, tientallen andere teefjes vol tumoren met uitgetrokken tepels waarmee dus aan de lopende band gefokt werd, onverzorgde, vuile honden, schurft, vlooien,... Wij hebben zelf een boxerteef meegenomen met geïnfecteerde doorligwonden, omdat haar slaapplaats niet meer was dan een stuk beton. Ze heeft ernstige hartruis, meerdere tumoren en ze is ondervoed. Haar ademhaling gaat extreem moeilijk vanwege een ernstige infectie op de luchtwegen.” 

W. maakte reclame onder een vals logo, dat vertrouwen moest wekken. Ïnternational Quality Breeders” moest de schijn van kleine thuisfokkers wekken, terwijl zijn honden gewoon uit puppymills in het Oostblok, vooral Hongarije, kwamen. W. verkocht jaarlijks tenminste 2500 pups.

De Procureur sprak duidelijke taal: “Het ging hier over een dierensupermarkt met nauwelijks aandacht voor het welzijn van de honden." Ze benadrukte ook dat fokkerijen van deze schaal onmogelijk kunnen voorzien in een correcte verzorging van de dieren. “Dat stemt ons hoopvol”, aldus Meester Godfroid. “Dergelijke puppyfabrieken zouden nooit nog een vergunning mogen krijgen, noch van de lokale besturen, noch van de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn”, vult Vandenbosch aan. GAIA is nu van plan om deze zaak - de schande van Kasterlee - aan te kaarten bij de gemeente Kasterlee in de hoop dat die gemeente nooit nog een vergunning voor zo’n puppyfabriek uitreikt.

GAIA reageert verheugd. “Zulke immorele figuren mogen hun straf niet ontlopen”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Op 16 maart volgt de uitspraak. Wellekens zelf kwam niet opdagen.

puppykennel
Een screenshot van Puppykennel Antwerpen van een beoordelingssite.

 

bron

GAIA

dossier